Artă & Cultură

Opera Maghiară din Cluj, invitată la București după UN SECOL. Ultimul spectacol din Capitală a fost în 1860, în prezența lui Alexandru Ioan Cuza

Actorii Operei Maghiare din Cluj-Napoca vor susține două spectacole la București în cadrul unui festival de profil. Ultima dată când Opera Maghiară clujeană a fost invitată în Capitală a fost în anul …1860, la spectacole fiind prezent domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

 

Un spectacol de operă extraordinar în regia lui Tompa Gábor aduce pentru prima dată în faţa publicului bucureştean compania Operei Maghiare din Cluj-Napoca, pe 26 iunie, ora 19:00.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Pe scena Operei bucureştene, într-o apariţie inedită, ce o aduce pentru prima dată în capitală după turneul istoric din anul… 1860, la spectacolele căruia în sală s-a aflat însuşi domnitorul Alexandru Ioan Cuza”, susțin reprezentanții Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

În regia semnată de Tompa Gábor şi conducerea muzicală a lui György Selmeczi, aduce pe scenă două opere rar auzite la noi, „Ora spaniolă” și „Copilul și vrăjile” de Maurice Ravel, a căror premieră pe țară a avut loc în anul 2018.


Fiind singurul teatru muzical în limba maghiară din țara noastră, mai mult, singura instituție de operă din lume a unei minorități, Opera Maghiară prezintă spectacole din toate genurile muzicale – operă, operetă sau musical –, pentru a satisface gusturile unui public divers. 

Cu acest spirit și din această serie de creații valoroase fac parte și cele două titluri mai puțin cunoscute, „Ora spaniolă” și „Copilul și vrăjile” de Maurice Ravel. 


Gábor Tompa, regizorul și György Selmeczi, dirijorul spectacolelor,  sunt ambii absolvenți ilustri ai școlii de artă bucureștene. Parcursul lor profesional, succesele înregistrate în lume sunt o dovadă incontestabilă a calității mediului capitalei, totodată garantând și calitatea reprezentațiilor selecționate în acest festival. 

„Este o onoare pentru creatorii spectacolului și pentru toată compania Operei Maghiare din Cluj să prezinte cele două opere mai puțin cunoscute, dar cu o mare valoare artistică «Ora spaniolă» și «Copilul și vrăjile» de Maurice Ravel pentru prima oară în București”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.


Bucharest Opera Festival se va desfășura în perioada 24 iunie – 2 iulie pe scena Operei Naționale București și va include 9 spectacole de operă, operetă şi balet programate în 9 seri consecutive, aducând în prim plan 9 orchestre, 7 coruri mixte, 1 cor de copii, 2 companii de balet, zeci de soliști și dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total aproape 1500 de muzicieni, balerini şi personal artistic şi tehnic prezenți pe scenă, în fosă şi în culise pentru un regal artistic fără precedent.

„Am încercat o acoladă a celor două opere imaginându-le ca fantasma sau visul aceluiași copil. Un vis exagerat despre mama care îl tratează cu poate prea multă strictețe și prea puțină răbdare atunci când nu își face temele. Apar remușcările, un fenomen extrem de sensibil, pentru că pedeapsa duce la apariția unor inhibiții pe termen lung și poate răni sufletul de copil. Avem așadar o fantasmă cu jucăriile stricate care se trezesc la viață și se revoltă, apare pe urmă natura ca personaj și, firește, tema libertății. La urma urmei îmi doresc ca mama și copilul să se regăsească la sfârșit”, spune regizorul Gábor Tompa.


„Ora spaniolă” are la bază piesa lui Franc Nohain, piesă ce a avut premiera la 28 octombrie 1904, pe scena Teatrului Odeon din Paris. 

CITEȘTE ȘI:

Premieră națională la Opera Maghiară din Cluj: I Lombardi de Verdi

De ce Opera Maghiară din Cluj este specială pentru Ungaria? - FOTO

Premiera operetei “Dragoste de ţigan”, la Opera Maghiară din Cluj

abonare newsletter