Auto

Comportamentul agresiv din trafic, reclamat printr-o nouă platformă online. Ce nereguli pot fi sesizate.

O nouă platformă online oferă șoferilor posibilitatea să transmită informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice. Cum funcționează și ce abateri pot fi sesizate.

Cum poți sesiza comportamentul agresiv în trafic|Foto: Info Trafic Cluj-Napoca Cum poți sesiza comportamentul agresiv în trafic|Foto: Info Trafic Cluj-Napoca

 

 


Un nou proiect ce vizează sancționarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulație, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecințe deosebit de grave, a fost anunțat de Poliția Română. 

Cum poți sesiza comportamentul agresiv din trafic?

Începând de duminică, 27 octombrie, cei care sunt martorii neregulilor din trafic sau ai comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice pot sesiza aceste aspecte pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro , la secțiunea E-SAR (sesizări abateri rutiere). 


CITEȘTE ȘI: 
Peste 1.000 de morți în accidente rutiere în primele nouă luni ale anului. Crește numărul șoferilor băuți și fără permis depistați în trafic.

Sesizarea participantului la trafic va trebui să conțină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare (nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență, declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surpinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura).

Ce nereguli și abateri la regimul circulației pe drumurile publice pot fi sesizate

Abaterile la regimul circulației pe drumurile publice care pot fi sesizate, potrivit prevederilor articolului 54^1 din O.U.G. 195/2002:
*(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
*(2) Prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
*a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
*b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
*c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
*d) circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
*e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
*f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
*g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
*h) realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
*i) conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.


CITEȘTE ȘI: 
Viteza și indisciplina în trafic, printre principalele cauze ale accidentelor rutiere din România. Numărul șoferilor prinși cu viteză peste limită a crescut cu 21%, în ultimele zece luni.

„Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere”, potrivit mesajului transmis de Poliția Română. 

Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sistem de supraveghere video și monitorizare a traficului, pe Autostrada Transilvania. Șoferii, sancționați pentru viteză excesivă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter