Auto

Codul rutier. De la ce vârstă pot sta copiii pe scaunul din față?

Siguranța copiilor în timpul transportului cu mașina este o prioritate pentru părinți, dar și o obligație reglementată prin lege.

Siguranța copiilor în timpul transportului cu mașina este o prioritate pentru părinți, dar și o obligație reglementată prin lege | Foto: pexels.com Siguranța copiilor în timpul transportului cu mașina este o prioritate pentru părinți, dar și o obligație reglementată prin lege | Foto: pexels.com

 

 


Legea circulației stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, atunci când în vehicul se află doar șoferul. 

 


Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă.

CITEȘTE ȘI:
Schimbări la RAR. Toți șoferii trebuie să respecte noile reguli, sancțiunile sunt draconice.

Obligații legale în privința transportului copiilor în mașină

Cei cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani trebuie să stea, obligatoriu, pe scaunele din spate. Este interzis ca un copil de sub 12 ani să stea pe scaunul din față, chiar dacă este ținut în brațe de un adult, deși unii șoferi ignoră acest lucru. De asemenea, copiii cu înălțimea de peste 1,35 m trebuie să poarte obligatoriu centura de siguranță adaptată greutății și înălțimii lor. 


Dacă un copil are sub 1,35 metri, el poate călători cu mașina doar dacă se află într-un scaun special pentru copii. Există mai multe sisteme de siguranță, cum ar fi pernele de înălțare, care țin copilul fixat cu spatele de scaun. 

Bebelușii pot fi transportați pe scaunul din față, dar numai dacă sunt respectate toate regulile de siguranță, ceea ce înseamnă că cei mici se află într-un scaun omologat, sau coș, care este dotat cu chingi de ancorare. Acesta se pune cu spatele la direcția de mers și, obligatoriu, se dezactivează airbagul frontal.


Centura de siguranță pentru copiii care pe stau pe locul din față

În prezent, pentru a sta pe scaunul din față, un copil trebuie să aibă vârsta de minim 12 ani și înălțimea minimă de 150 de centimetri.

Pentru această categorie, trebuie folosită centura de siguranță a scaunului pentru adulți. Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani și înălțimea sub 1,50 m sunt obligați să călătorească pe bancheta din spate și să utilizeze centura de siguranță adecvată greutății și înălțimii lor.


Cei care nu respectă aceste reguli pot primi amenzi între 660 de lei și 825 de lei și 3 puncte de penalizare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Şoferii români îşi pot înlocui becurile cu filament cu becuri de tip LED

Comportamentul agresiv din trafic, reclamat printr-o nouă platformă online. Ce nereguli pot fi sesizate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter