Economie

Analiștii spun că inflația va rămâne în două cifre în următoarele 12 luni. Euro va ajunge la 5,11 lei?

Analiștii sunt de părere că inflația va rămâne exprimată în două cifre pe parcusul următoarele 12 luni, dar și că valoarea euro va ajunge la 5,1121 lei în aceeași perioadă de timp.

Euro ar putea ajunge la 5,11 lei în următoarele 12 luni / Foto: pixabay.com Euro ar putea ajunge la 5,11 lei în următoarele 12 luni / Foto: pixabay.com

 

 


Analiştii CFA România estimează că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre în următoarele 12 luni, iar valoarea medie a cursului anticipat pentru acelaşi orizont de timp este 5,1121 lei pentru un euro.

 


„Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi al inflaţiei ridicate, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea pentru a şasea lună consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimând că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin următoarele 12 luni. 

De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre în următoarele 12 luni”, a explicat Adrian Codirlaşu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, potrivit unui comunicat transmis marţi.


În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 77% dintre participanţi anticipează o depreciere a monedei naţionale în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.

Analiştii preconizează o creştere reală a PIB

De asemenea, analiştii previzionează o creştere reală a PIB de 3,6% la finalul acestui an şi un deficit bugetar de 6,9% din PIB. Rata inflaţiei ar urma că coboare la 10,97% în orizontul de 12 luni, de la 15,05% în prezent, iar indicele ROBOR va urca la 7,57%.


Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte, situaţie cauzată, în special, de scăderea cu 5 puncte a componentei de anticipaţii, componentă care a înregistrat un declin pentru a opta luna consecutivă.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.


Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.

CITEȘTE ȘI:

Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor până când inflaţia va reveni la 2%

Inflația a urcat la 15,1% în luna iunie! Facturile la gaze, cu 90% mai mari decât anul trecut

abonare newsletter