Economie

Românii au început să pună bani deoparte pentru „zile negre”. 5 din 10 consideră că situația financiară s-a înrăutățit

Aproximativ 50% dintre români apreciază că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

5 din 10 români consideră că situația lor financiară s-a înrăutățit/ Foto: pixabay.com 5 din 10 români consideră că situația lor financiară s-a înrăutățit/ Foto: pixabay.com

 

Conform sondajului, aproximativ 50% dintre români apreciază că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar 38% au anticipaţii pesimiste şi se aşteaptă ca situaţia să se înrăutăţească.


 

„Principalul motiv de îngrijorare este creşterea preţurilor la energie - menţionată de 38,5% dintre respondenţi, în creştere cu 60% faţă de un sondaj similar realizat trimestrul trecut. Următoarele motive în topul îngrijorărilor sunt pandemia (16,3% - în creştere faţă de sondajul realizat în primul trimestru al acestui an) şi riscurile la adresa aprovizionării cu alimente şi bunuri de necesitate (14,6%)”, susţin autorii studiului.


 

Îngrijorările faţă de conflictul din Ucraina, care se aflau pe locul doi în trimestrul trecut, au coborât pe locul 5 (reducere de 50% în ponderea răspunsurilor), în timp ce perspectiva şomajului îi îngrijorează doar pe 5% dintre români, iar dificultăţile la plata ratelor - pe 6% dintre aceştia.


Românii au început să pună bani pentru „zile negre”

În contextul incertitudinilor şi perspectivelor pesimiste, românii au început să pună bani deoparte.

Astfel, dacă în primul trimestru, doar 47% dintre respondenţi declarau că strâng bani lunar, acum ponderea a urcat la 63%. Majoritatea reuşeşte să pună deoparte sume modeste: sub 300 de lei lunar (28,6%) şi între 300 şi 600 de lei (17,9%).


Totodată, ponderea celor care declară că au un fond de urgenţă care să le acopere cheltuielile pe trei luni a urcat de la 28,24% la 36,95%.

În ceea ce priveşte îndatorarea, şase din zece respondenţi au contractat credite, iar dintre aceştia, 40% s-au împrumutat pentru casă.


Pentru marea majoritate, plata ratelor nu ar trebui să ridice probleme, peste 60% dintre respondenţii cu credite declarând că serviciul datoriei reprezintă mai puţin de 25% din veniturile lunare. Întrebaţi dacă au avut dificultăţi la plata ratelor, 55% dintre respondenţi au negat acest lucru, iar alţi 34% au spus că li s-a întâmplat uneori.

Sondajul a fost realizat online în luna iunie, pe un eşantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenţi din toată ţara.

 

CITEȘTE ȘI:

Cresc salariile bugetarilor. Guvernul pregătește pregătește noi majorări salariale.

Alarmant. În România, șomajul în rândul tinerilor este de peste 22%

Deși au două locuri de muncă, românii nu se descurcă cu banii. Aceștia au între 36 și 45 de ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter