Economie

Facturile vor rămâne plafonate până la 31 martie 2023. Ministrul Energiei: „Vom suprataxa întregul lanț din energie”

Ministrul Energiei a anunțat că facturile vor rămâne plafonate până la 31 martie 2023, iar întregul lanț din energie urmează să fie suprataxat, nu doar producătorii.

Facturile vor fi plafonate până la 31 martie 2023 / Foto: depositphotos.com Facturile vor fi plafonate până la 31 martie 2023 / Foto: depositphotos.com

 

 


Schema de plafonare şi compensare a facturilor va rămâne în vigoare până la 31 martie.

 


De asemenea, supraimpozitarea va fi aplicată pe întregul lanţ din energie, nu doar pentru producători, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

„Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Preţul care este acum în PZU este foarte mare”, a spus ministrul.


El a evitat să spună concret dacă supraimpozitarea întregului lanţ se va aplica de la 1 septembrie: „Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească acest lucru, nu noi stabilim taxele şi impozitele, împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE. Haideţi să finalizăm calculele din interior şi vom ieşi public. Îmi cereţi un dead-line pe o măsură care nu este de competenţa mea”.

De ce nu s-a aplicat suprataxarea mai devreme?

Întrebat de ce suprataxarea nu s-a aplicat mai devreme, întrucât PSD a cerut acest lucru de la începutul anului, Popescu a răspuns: „PNL a susţinut mereu acest lucru şi probabil că atunci nu s-a putut pune în practică. Vă asigur că Ministerul Energiei ştie ce are de făcut”.


Ministrul a mai arătat că mecanismul de plafonare şi compensare nu va fi modificat până la 31 martie 2023, aşa cum prevede legislaţia actuală.

„Plafonarea va rămâne, evident. Ordonanţa este în vigoare până la 31 martie. Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor peste iarnă. În septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întâmpla după 31 martie”, a arătat oficialul guvernamental.


Virgil Popescu a spus că bugetul schemei de compensare estimat de ANRE este de 16 miliarde de lei. „Schema refăcută şi ulterior recalibrată de ANRE s-a redus de la 40 de miliarde la 20 de miliarde şi ulterior la 16 miliarde. A fost estimarea ANRE. (...) Eu vă pot relata ce au spus toţi liderii politici, că ceea ce trebuie plătit se va plăti”, a subliniat ministrul.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Prețuri gaze și energie electrică după plafonare. Cât plătesc românii pentru un kWh

Guvernul a aprobat plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică timp de un an. Ministrul Energiei: „Românii vor avea parte de susţinere”

abonare newsletter