Economie

Guvernul „strânge cureaua”. Becuri economice în toate instituțiile publice

Guvernul anunță că vrea să schimbe becurile din instituțiile publice, pentru a economisi energie.

Guvernul „strânge cureaua”. Becuri economice în toate instituțiile publice. FOTO: Pixabay.com Guvernul „strânge cureaua”. Becuri economice în toate instituțiile publice. FOTO: Pixabay.com

 

 


Ministrul energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că, în conformitate cu propunerile Comisiei Europene de a economisi energie, Executivul poate schimba „corpurile de iluminat care nu sunt eficiente” cu unele care sunt în instituții publice. Premierul Nicolae Ciucă a cerut ca aceste măsuri să fie prezentate de fiecare minister „peste două săptămâni” pentru a fi „un exemplu în ceea ce privește reducerea risipei”, scrie Digi FM.

 


„Referitor la economisirea energiei electrice, Comisia a venit cu propunerea de a exista obligatoriu în perioada orelor de vârf de consum cu prețuri foarte mari posibilitatea de reducere a energiei electrice. Din punct de vedere tehnic, se discută cum ar putea fi implementat la nivel de stat membru fiecare lucru. La noi în România cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că în continuare atât în zona casnică cât și non-casnică, instituții publice cred că e loc, de exemplu, de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în celelate state membre acest lucru să fie făcut deja”, a afirmat Virgil Popescu.

Becurile ar urma să fie schimabte pe parcursul următoarelor două săptămâni, la cererea prim-ministrului Nicolae Ciucă.


Nicolae Ciucă: „Vă rog ca aceste posibilități să se concretizeze în măsuri la nivelul fiecărui minister, care să fie prezentate la ședinta de Guvern de peste două săptămâni vreau să avem o prezentare a acestui plan la nivelul Guvernului și fiecare minister să-și ia măsuri astfel încât să putem să fim un exemplu în ceea ce privește reducerea risipei la nivelul instituțiilor statului”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, în cadrul discursului despre starea UE, că, în contextul crizei energetice de pe piața europeană, „reducerea cererii de energie la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos”.


Comisia Europeană este aproape de a finaliza un plan de măsuri care prevede plafonarea profiturilor companiilor energetice şi direcţionarea banilor spre consumatori. De asemenea, potrivit documentului care ar urma să fie prezentat de șefa Comisiei, consultat de Bloomberg, țările membre ar trebui să își reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf.

CITEȘTE ȘI:

O campanie de colectare a deșeurilor electrice începe joi. Cum poți scăpa de aparatele stricate în Cluj?

abonare newsletter