Economie
Peste 600.000 de hectare de terenuri agricole, distruse de secetă în România. Județul Cluj e afectat
Seceta din această vară a distrus peste 600.000 de hectare de terenuri agricole în România, inclusiv în terenuri din județul Cluj. Cele mai afectate culturi sunt cele de porumb.
Peste 600.000 de hectare de terenuri agricole, distruse de secetă în România / Foto: depositphotos.com
Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns, marţi, la 604.832 de hectare, în 37 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, arată raportările şi procesele verbale de constatare a pagubelor întocmite de prefecturi, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
Porumbul, cel mai afectat
Principalele culturi de toamnă afectate sunt:
- orz, orzoaică, ovăz, secară (pe 29.728 de hectare),
- grâu, triticale (189.265 hectare)
- rapiţă (26.745 hectare).
Totodată, culturile de primăvară cele mai afectate sunt cele de:
- porumb (207.169 hectare),
- floarea-soarelui (106.256 hectare),
- soia (15.602 hectare)
- plante furajere (15.519 hectare).
Cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani
Seceta din Europa din această vară pare să fie cea mai gravă înregistrată în ultimii cel puţin 500 de ani, potrivit Comisiei Europeane (CE). Aproape jumătate din Europa este ameninţată de secetă, conform unui raport realizat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) din cadrul CE. Autorii raportului afirmă că, până în data de 10 august, 47% din teritoriul Europei a atins un nivel de alertă pentru secetă, în timp ce 17% dintre regiunile monitorizate se află sub incidenţa unei alerte de nivel maximal.
Precipitaţiile scăzute şi o serie de valuri de căldură care s-au manifestat începând din luna mai au afectat debitele râurilor şi nivelurile apei la scară largă în Europa. Volumele reduse de apă au avut efecte adverse şi asupra sectorului energetic, atât asupra producţiei hidrocentralelor, cât şi asupra sistemelor de răcire a centralelor electrice.
Seceta a redus substanţial randamentele culturilor agricole de vară, cele de porumb, soia şi floarea soarelui fiind cele mai afectate, au precizat autorii raportului.
Conform raportului, regiunile în care condiţiile meteorologice se agravează cel mai mult sunt cele care au fost deja afectate de secetă în primăvara anului 2022 - de exemplu nordul Italiei, sud-estul Franţei şi anumite zone din Ungaria şi România. Oamenii de ştiinţă prognozează că vremea mai caldă şi mai uscată decât normalul va continua să se manifeste cel mai probabil până în luna noiembrie în vestul regiunii euro-mediteraneene.
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: