Economie

Noi reglementări ale TVA-ului la locuințe vor scumpi din nou proprietățile. Cum va afecta piața imobiliară din Cluj

Guvernul a decis noi reguli pentru TVA-ul la locuințe. Începând cu 1 ianuarie 2023, se modifică plafonul pentru care se aplică cota TVA de 5%, de la nivelul de preț de la 700.000 de lei (echivalentul a 142.140 de Euro) la 600.000 de lei (echivalentul a 121.834 Euro).

surs[ foto Facebook Emil Boc surs[ foto Facebook Emil Boc

 

De asemenea, prin noile reglementări se reduce și numărul de proprietăți pe care cineva îl poate achiziționa la această cotă la doar una singură. Să recapitulăm noile modificări.


Plafonul sub care se aplică TVA a scăzut de la 700.00 la 600.000 de lei

În 2021 s-au aplicat regulile existente privind TVA-ul redus, de 5%, pentru achiziția de locuințe cu valoarea de până în 450.000 de lei (aproximativ 93.000 de euro). Din 1 ianuarie 2022, plafonul valorii locuințelor la care se aplică TVA redus a fost majorat la 700.000 de lei (sau echivalentul a aprox. 140.000 Euro). 


De la 1 ianuarie 2023, plafonul pentru livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi redus înapoi de la 700.000 lei la 600.000 lei, pentru o locuință de cel mult 120 metri pătrați. Așadar am trecut într-un timp relativ scurt, prin 3 modificări succesive – câte una la începutul fiecărui an.

TVA redus aplicat locuințelor sub 120 de mp

În continuare pentru aplicarea TVA-ului redus se ia în calcul dimensiunea locuințelor ce urmează să fie cumpărate. Mai exact, pentru a beneficia de TVA-ul redus, din 1 ianuarie 2023, locuința va trebui să aibă suprafaţa utilă de cel mult 120 metri pătraţi, fără anexele gospodăreşti.


A fost reintrodusă condiția unei singure locuințe la cotă redusă

În 2022 a fost eliminată condiția anterioară potrivit căreia persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință la cota redusă de 5%. Din 1 ianuarie 2023, această condiție revine în vigoare. 

Vor beneficia de tarif redus locuințele care pot fi locuite cel puțin la stadiul „semi-finisat"

Potrivit reglementări în vigoare, cota redusă se aplică doar locuințelor care, în momentul vânzării, pot fi locuite ca atare, adică sunt finalizate. Această regulă rămâne valabilă. 


Cotă va fi redusă pentru cei care au promis să vândă, dar voi livra ulterior

Cota de TVA de 5% se va aplica pentru plafonul de 700.000 de lei pentru tranzacțiilor care au fost încheiate înainte de intrarea în vigoare a noului plafon, dar care vor fi livrate către client după intrarea în vigoare a modificării de plafon, respectiv 1 ianuarie 2023. 

Altfel spus, clienții care au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu plafonul vechi, dar care vor recepționa locuința după modificarea legislației, vor beneficia, în urma regularizării plafonului la care se aplică noul plafon, de deducerea corespunzătoare. 


Impactul noilor reglementări asupra pieței imobiliare

Experții în imobiliare Blitz sunt de părerea că pragul de TVA la 5% pentru apartamentele de cel mult 600.000 de lei va îngreuna tranzacțiile de imobile cu mai mult de 2 camere și case individuale. În Cluj, cel puțin, în zonele mai centrale, la un astfel de preț mai poți achiziționa cel mult o garsonieră. 

De asemenea, această măsură face ca suprafața utilă pe proprietățile vândute să fie la un minim istoric, la aproximativ jumătate din suprafețele de acum 20 de ani! Ponderea locuințelor cu 4 și 5 camere va scădea la un minim istoric. 

În opinia lui Cătălin Priscorniță, CEO-ul BLITZ: „Modificarea plafonului va avea cu siguranță impact atât asupra cumpărătorilor, cât și asupra dezvoltatorilor care și-au făcut planuri de dezvoltare după vechile reguli. Pentru a nu rămâne cu proprietățile nevândute, cel mai probabil dezvoltatorii vor fi nevoiți să reducă marja de profit sau vor crește proporțional prețurile.”

CITEȘTE ȘI:

„Pachetul anticriză” propus de USR: reducerea TVA la energie, zero taxe pe salariul minim, vouchere

Culoar de mobilitate în nordul Clujului. Fosta zonă industrială, viitor hotspot al dezvoltării imobiliare. Vor fi realizate exproprieri!

Cum arată piața imobiliară din Cluj-Napoca la începutul verii? Mănăștur și Florești, cele mai căutate zone

abonare newsletter