Economie
În două cartiere din Cluj se trăiește cel mai bine din țară. VEZI topul celor mai bune cartiere de locuit din Cluj
Două cartiere din Cluj-Napoca sunt în top trei cele mai bune cartiere de locuit din țară, din punct de vedere al calității vieții, relevă un studiu.
În două cartiere din Cluj se trăiește cel mai bine din țară. FOTO: Depositphotos.com
Două dintre primele trei cartiere desemnate de experții imobiliari drept „cele mai bune cartiere de locuit din țară” se află la Cluj-Napoca. Este vorba despre cartierele zorilor și Gruia, arată un nou indice pentru standardul de locuit, denumit T.R.A.I. Acesta compilează 4 indicatori: traficul, reperele, aerul și costul pe metrul pătrat. Reperele se referă la magazine, supermaketuri, baruri și restaurante, școli, grădinițe, locuri de joacă, parcuri, facilități medicale și mijloace de transport în comun disponibile.
Astfel, la nivel național, topul cartierelor cu cel mai mare scor este următorul:
- Aviatorilor, București;
- Zorilor, Cluj-Napoca;
- Gruia, Cluj-Napoca;
- Dorobanți, București;
- Primăverii, București;
- Piața Romană, București;
- Centrul Vechi, Cluj-Napoca;
- Piața Victoriei, București;
- Bariera Poștei Bucov, Ploiești;
- Centrul Istoric, București.
Care sunt cele mai bune cartiere de locuit în Cluj-Napoca?
Potrivit studiului, cartierul Zorilor are cel mai ridicat scor (60,3) privind indicele pentru standardul de locuit. Acesta este urmat de Gruia - 57.3, Centru - 53.7, Între Lacuri - 49.6 și Bulgaria - 49.5.
În top urmează cartierele Iris - 48, Colonia Sopor - 47.9, Andrei Mureșanu - 47.5 și Plopilor - 44,7, urmat de Colonia Borhanci - 43.6.
Celelalte cartiere incluse în studiu sunt, în ordine descrescătoare:
- Gheorgheni - 40,9;
- Dâmbul Rotund - 38,5;
- Fânețe - 36,4;
- Tetarom 1 - 35,6;
- Bună Ziua - 34,1;
- Someșeni - 33,5;
- Europa - 27,1;
- Becaș - 26,9;
- Făget - 26,6.
Indicatorii luați în calcul sunt următorii:
- Trafic: Afișează date precise despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Un scor mai ridicat indică o mai mare fluiditate a traficului în cartier.
- Repere: Indexează totalitatea punctelor de interes dintr-o zonă, pe metru pătrat. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât cartierul beneficiază de mai multe magazine, supermaketuri, baruri și restaurante, școli, grădinițe, locuri de joacă, parcuri, facilități medicale.
- Aer: Monitorizează constant calitatea aerului, pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt. Cu cât scorul este mai ridicat, cu atât este mai curat aerul din zonă.
- Imobiliare: Calculează costul mediu pe metru pătrat al locuințelor din cartier, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel național.
FOTO: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: