Economie

Analiză cercetători UBB: Produsele alimentare și energia domină topul scumpirilor, iar gazele naturale ocupă detașat locul I, cu o majorare de peste 100%

Alimentele, energia și gazele naturale reprezintă doar câteva dintre categoriile de produse ce au înregistrat creșteri spectaculoase de prețuri, față de ianuarie 2021, potrivit celei mai recente analize a cercetătorilor UBB.

Imagine reprezentativă gaze naturale/ Facebook.com Imagine reprezentativă gaze naturale/ Facebook.com

 

 


Scumpiri de peste 100%

Cum au evoluat prețurile unor categorii importante de produse față de Ianuarie 2021.

Potrivit celei mai recente analize a cercetătorilor UBB, alimentele și produsele energetice domină topul scumpirilor, iar gazele naturale se plasează detașat pe locul I, cu o creștere de preț de +105,6%, arată datele analizei realizate de echipa de economiști din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai, prin intermediul proiectului Romanian Economic Monitor


Evoluția prețurilor pe categorii de produse - Sep 2022 - Ianuarie 2021/ sursa  RoEconMonitor/Facebook.com

Potrivit datelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică (INS), România înregistra în Septembrie 2022 o rată a inflației de 15,9% cu previziuni ascendente. 

După cum arată datele publicate de cercetătorii UBB Cluj, față de Ianuarie 2021, perioadă în care inflația din România a intrat pe un trend ascendent, creșterea prețurilor s-a manifestat în mod diferit pentru fiecare categorie de produse și servicii.


Creșteri prețuri de consum în luna septembrie 2022 față de septembrie 2021:

Gaze + 70,64%

Zahăr + 49,99%


Ulei +46,98%

Cartofi + 42,83%


Energie electrică, gaze şi încălzire centrală +41,36%

Făină +35,59%

Transport Aerian +34,17%

Unt + 34,13%

Combustibili +28,85%

Pâine +26,58%

Brânză +25,95%

Energie electrică + 24,98%

Lapte și produse lactate +23,62%

Legume și conserve de legume +21,93%

„Inflația de astăzi are în spate cauze multiple, incluzând criza legată de gestionarea situației economice generată de pandemie, criza energetică, la care s-au adăugat efectele adverse ale războiului ruso-ucrainean”, notează echipa de cercetători.

Evoluția prețurilor pe categorii de produse - Ianuarie 2021/ sursa  RoEconMonitor/Facebook.com

Prețurile pentru gazele naturale, mai mult decât duble

Față de Ianuarie 2021, prețurile pentru gazele naturale sunt mai mult decât duble

Clasamentul scumpirilor, pentru perioada studiată, este completat de alimente de bază, precum uleiul (+71,6%), zahărul (+52,4%) sau pâinea (+31,6%).

Evoluția prețurilor pe categorii de produse - Oct 2021 - Ianuarie 2021/ sursa  RoEconMonitor/Facebook.com

Potrivit cercetătorilor UBB, per total, mărfurile alimentare din coșul de consum au avut o creștere a prețurilor medii de +23%, urmate de mărfurile nealimentare (care include și produsele energetice) cu o scumpire de +22,6%, respectiv de servicii cu o creștere generală a prețurilor de +11,4% față de Ianuarie 2021. În această ultimă categorie se înregistrează creșteri de prețuri mai puțin spectaculoase, precum chiriile (+7,7%), restaurantele (+15,9%) sau abonamente de radio și televiziune (+0,9%). La polul opus al categoriei serviciilor se află scumpirea apei, canalizării și salubrității, o categorie semnificativă pentru marea majoritate a gospodăriilor din România, cu o creștere a prețurilor de +28,6% în mai puțin de doi ani.

„Nu există nicio categorie de produs sau serviciu care ar fi înregistrat o scădere a prețurilor în această perioadă, astfel fenomenul inflaționist pare să fie un fenomen general care are un efect mai mult sau mai puțin semnificativ asupra tuturor categoriilor de produse și servicii”, semnalează specialiștii clujeni din cadrul Romanian Economic Monitor, pentru economedia.ro

Potrivit cercetătorilor din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai, inflația din România se încadrează în tedințele generale globale ale schimbării prețurilor de consum.

Potrivit INS, în Septembrie 2022 prețurile de consum au mai crescut cu 1,3% față de luna precedentă. Față de Septembrie 2021, indicele prețurilor de consum s-a majorat cu 19,12% la mărfuri alimentare și cu 16,61% la cele nealimentare. Iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 15,9% în luna Septembrie 2022. 

CITEȘTE ȘI:

Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie a urcat la 15,88%. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult?

Românii încearcă să-și crească veniturile pentru a face față scumpirilor. Angajații, epuizați după atâtea schimbări

Cartofii, zahărul și uleiul, în topul scumpirilor. Gazele s-au scumpit cu peste 70% de la începutul anului

abonare newsletter