Economie

Ce se va întâmpla cu sponsorizările ONG-urilor? ANAF explică de ce acestea nu vor fi lăsate fără finanțare

Ordinul ANAF din 20 septembrie 2022 a creat confuzie în rândul ONG-urilor care nu mai înțelegeau dacă donațiile de la firme vor fi blocate sau nu timp de 45 de zile. Reprezentanții ANAF au venit cu lămuriri.

ONG-urile nu vor rămâne fără donații/ FOTO: Știrile ProTV ONG-urile nu vor rămâne fără donații/ FOTO: Știrile ProTV

 

 


În data de 20 septembrie 2022, în urma unui ordin al președintelui agenției, Lucian Ovidiu Heiuș, procedura s-a schimbat. Este vorba de ordinul nr. 1679 pentru aprobarea procedurii privind redirecţionarea impozitului pe profit. 

 


Un ONG din Cluj-Napoca a înțeles în urma acestei modificări că donațiile de la firme către ONG-uri vor fi blocate și verificare de ANAF în timp de 45 de zile.

Reporterii monitorulcj.ro au solicitat un punct de vedere referitor la redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru efectuarea de sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private.


„Legea a creat o facilitate suplimentară”

Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, microîntreprinderile depun două declarații pentru ultimul trimestru fiscal al anului și efectuează plata impozitului rezultat conform calculelor, iar dacă nu a utilizat în mod integral suma pe care avea dreptul să o utilizeze în scop de sponsorizare/mecenat/burse private, poate depune Formularul 177, prin care nominalizează entitățile beneficiare ale sumelor/diferențelor de sume, iar ANAF se ocupă de redirecționarea banilor în termen de 45 de zile de la depunerea formularului.

Pe tot parcursul anului, ONG-urile vor primi în continuare donațiile și sponsorizările.


Prin Legea nr.322/2021 pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal au fost introduse prevederi care au completat regulile existente privind deducerea cheltuielilor de sponsorizare/mecenat/burse private, acordate potrivit legii.

Legea a creat o facilitate suplimentară, în sensul că, dacă sumele stabilite potrivit legii, pentru cheltuieli de sponsorizare/mecenat/burse private nu au fost utilizate integral în cursul anului, contribuabilii pot dispune redirecţionarea acestora, în termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, respectiv a declarației de impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV. 


Dispozițiile Legii nr.322/2021 pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal se aplică inclusiv pentru redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului 2021. 

În vederea aplicării noilor dispoziții legale, mai sus menționate, a fost emis Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.1679/2022 prin care au fost aprobate procedura de redirecţionare a impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, precum și modelul, conținutul și instrucțiunile de completare a unor formulare (Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, Notificare privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor).

Precizăm că, această facilitate nu afectează în niciun fel mecanismul de direcționare a sumelor din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru sponsorizări/mecenat/burse private în baza contractelor încheiate în cursul anului, potrivit dispozițiilor legale din anii anteriori, care rămân aplicabile”, a transmis ANAF.

Ce înseamnă formularul 177?

Formularul 177 este o procedură nou introdusă în lege, iar aceasta a creat confuzie în rândul ONG-urilor.

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca a informat pentru monitorulcj.ro că prin formularul 177 contribuabilii pot dispune redirecționarea din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2021.

„Cererea privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor (formular 177) trebuie depusă la organul fiscal întrucât redirecționarea se face din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderii deja plătit la bugetul de stat. Ca urmare, organul fiscal trebuie să redirecționeze sumele de la bugetul de stat către entitățile beneficiare.

Menționăm că, termenul pentru soluționarea Cererilor privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor este de 45 de zile de la depunere, întrucât potrivit art.77 alin.(1) din Codul de procedură fiscală «cererile depuse de către contribuabil/plătitor la organul fiscal se soluţionează de către acesta în termen de 45 de zile de la înregistrare»”

Redirecţionarea impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru sponsorizarea entităţilor persoane juridice fără scop lucrativ (ONG-uri), inclusiv a unităţilor de cult, poate fi efectuată doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris la data plăţii sumei respective de către organul fiscal în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Pentru contribuabilii care, la data depunerii cererii, nu au stinse debitele reprezentând impozitul pe profit, respectiv impozitul pe venitul microîntreprinderilor, termenul de soluționare începe să curgă de la data stingerii debitului.

 

CITEȘTE ȘI:

Ordinul ANAF care a creat confuzie în rândul ONG-urilor

abonare newsletter