Economie
Cluj-Napoca, lăudat în presa străină: „Orașul cu cea mai rapidă creștere economică din UE face pași spre automatizare”
Cluj-Napoca a fost lăudat în presa străină pentru că face pași spre automatizare. Un proiect european implementat la nivel local testează posibilitățile prin care ne putem pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă.
„Cluj Future of Work”: laborator CREIC / Foto: Ovidiu Cîmpean - Facebook
În Cluj-Napoca a fost creat un proiect european, „Future of Work” (Viitorul Muncii), care este bazat pe trei piloni: adaptarea programelor de studii, pregătirea antreprenorială și ajutor pentru cartierele care sunt mai defavorizate. Prin „Cluj Future of Work” se studiază și se testează posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă.
Proiectul a ajuns în vizorul presei străine și a fost „lăudat”. Într-un articol publicat pe site-ul euronews.ro se menționează faptul că Clujul a devenit orașul cu cea mai rapidă creștere economică din UE, iar pentru a menține această creștere trebuie să reducă decalajul dintre cunoaștere și tehnologii emergente. 49% din economia locală nu este la curent cu tehnologiile emergente și automatizarea.
Despre cum putem face față provocărilor automatizării muncii, Ovidiu Cîmpean, Project Manager al proiectului, spune: „Cred că automatizarea trebuie văzută ca o oportunitate, nu ca un risc. Putem crea mai multe locuri de muncă bazându-ne pe creativitatea noastră ca oameni”.
Automatizare, cultură și creativitate
În articolul euronews.ro este scoasă în evidență una dintre primele inițiative ale proiectului „Cluj Future of Work”, anume Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și laboratoarele sale. Jurnaliștii străini scriu că acesta a contribuit mult la succesul proiectului, fiindcă în centru lucrează aproape 240 de studenți care își adaptează abilitățile la piață și automatizare.
A fost menționată și componenta „Culturepreneurs” a proiectului, un program de educație antreprenorială dedicat profesioniștilor din sectoarele culturale și creative. În urma apelului public organizat, au fost selectați 69 de participanți care vor avea ocazia să dezvolte proiecte sustenabile în care dimensiunea creativă se îmbină cu cea antreprenorială și tehnologică.
Participanții beneficiază gratuit de o serie de ateliere de formare și programe de mentorat, dar și de spații, echipamente și, în final, premii în bani care îi vor ajuta mai apoi să își pună ideile în practică. Cinci artiști din 69 au fost aleși.
Incluziunea comunității Pata Rât
Jurnaliștii străini au scris și despre incluziunea socio-profesională a romilor de la Pata Rât, o „a treia axă a acestui proiect”, cu un orizont de timp de 20 de ani.
„Decalajul social este vizibil la Cluj: la Pata-Rât, aproape de o groapă de gunoi, peste 2500 de oameni trăiesc în condiții precare și neigienice. Însarcinat să le garanteze o calitate mai bună a vieții este Alex Fechete”, relatează euronew.ro.
Alex Fechete a menționat că a adus în comunitate două containere cu dușuri, iar oamenii de acolo au acum conexiune la internet pentru a-și căuta de lucru. „De asemenea, am reușit să aducem și un autobuz pentru o perioadă de șase luni, ca să la fie mai ușor accesul la muncă”, a mai spus Alex.â
Cluj-Napoca este primul oraș din Estul Europei care beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 80% de la Comisia Europeană, prin programul Urban Innovative Actions.
Bugetul proiectului este de 5,6 milioane de euro. Din această sumă, 38% sunt alocați pentru cercetare, dezvoltare și testare de noi tipuri de cursuri pentru categoriile vizate de proiect, 38% sunt investiții în echipamente specifice industriei 4.0, 8% în programul de incluziune socială pentru categoriile marginalizate pe piața muncii, în timp ce 6% sunt alocate cheltuielilor de marketing și 10% cheltuielilor administrative.
CITEȘTE ȘI: