Economie

În cât timp își cumpără românii un apartament? Creșterile de preț la locuințe, ratele dobânzilor și utilități le-a îngreunat căutarea, în 2022

Românii care au vrut să-și cumpere o locuință nouă anul trecut au întâmpinat dificultăți din cauza creșterilor de preț la locuințe, ratele dobânzilor și utilități. 2022 a devenit un „an al scumpirilor”, cu efecte evidente pe piața imobiliară.

2022, un an al scumpirilor care a afectat piața imobiliară / Foto: pixabay.com 2022, un an al scumpirilor care a afectat piața imobiliară / Foto: pixabay.com


 

Anul 2022 a fost un an al scumpirilor, potrivit unui sondaj recent realizat de OLX și storia.ro. Întrebați ce dificultăți imobiliare au întâlnit în anul 2022, 53% dintre români au menționat în primul rând creșterile de preț apărute în cazul locuințelor, ratelor dobânzilor și utilităților.


 

21% au spus că suma avansului necesar achiziției a depășit bugetul pe care-l aveau disponibil.


În cât timp cumperi o locuință?

47% dintre cumpărătorii imobiliari din 2022 au căutat și finalizat achiziția locuinței în mai puțin de 3 luni, în timp ce pentru 23% dintre respondenți a durat între 3-6 luni procesul (de la începerea căutării și până la finalizarea achiziției). 12% dintre români și-au cumpărat o locuință într-un interval de 6 și 12 luni, iar 18% au avut nevoie de peste 12 luni pentru a căuta și finaliza achiziția unei locuințe.

42% dintre cei care au achiziționat o locuință au afirmat că au avut și momente în care au întrerupt căutarea. Principalul motiv a fost faptul că proprietățile de interes pentru ei la momentul respectiv le depășeau bugetul (37%), urmat de un procent de 26% de respondenți care au urmărit contextul economic (inflație și rate).


În același timp, 56% dintre români au întrerupt căutările și pentru a aștepta să vadă cum evoluează alți factori relevanți, precum contextul geopolitic sau prețul locuințelor.

În ceea ce privește compromisurile făcute, 32% au afirmat că au fost nevoiți să suplimenteze bugetul, iar 22% că au schimbat zona de căutare. Cu toate acestea, alți 32% dintre cei care au cumpărat afirmă că nu au fost nevoiți să facă niciun compromis în alegerea locuinței.


Piața imobiliară, din perspectiva proprietarului

42% dintre vânzătorii de proprietăți din 2022 au oferit reduceri de preț, unii chiar și de peste 10%.

23% dintre vânzătorii imobiliari au dezvăluit că în 2022 și-au vândut proprietățile chiar la prețul cerut, în timp ce 21% au oferit o reducere de 1-3%, iar 21% dintre ei au oferit discounturi de peste 10% din prețul cerut inițial. Totuși, au existat și români care și-au vândut proprietățile la un preț mai ridicat decât solicitaseră inițial, respectiv un procent de 5% dintre respondenții studiului.


„Pentru vânzători, procesul până la găsirea cumpărătorului a durat mai degrabă sub 3 luni (50%) sau între 3 și 6 luni (27%). Dar au existat și vânzători (16%) care au fost nevoiți să aștepte mai mult de un an găsirea cumpărătorilor, întrucât aceasta a fost cea mai dificilă etapă din proces. 52% dintre proprietarii care și-au vândut imobilele în 2022 declară că nu au colaborat cu niciun agent, iar 23% au colaborat cu un singur agent imobiliar, în timp ce 25% au colaborat cu mai mulți agenți.

La capitolul așteptărilor, 37% dintre vânzători au afirmat că procesul de vânzare a decurs așa cum își imaginau încă de la început, în timp ce alți 30% au perceput acest proces ca fiind mult mai ușor decât se așteptau. A existat totuși și un procent de 9% care a resimțit întregul proces mult mai greu decât părea”, se arată în analiză.

CITEȘTE ȘI:

Supraimpozitarea clădirilor-ruină între 200 și 500% continuă și în 2023. Boc: „Amenzile vor fi mai scumpe decât valoarea imobilului”

Piaţa imobiliară din Ungaria se aşteaptă în acest an la mai puţine vânzări rezidenţiale

abonare newsletter