Economie

Europa interzice de duminică importurile de carburanți din Rusia! Scumpirea motorinei e inevitabilă

Europa interzice de duminică importurile de carburanți din Rusia, fapt care poate să ducă la crize de aprovizionare. Scumpirea motorinei este inevitabilă.

Europa interzice importurile de carburanți din Rusia / Foto: Pixabay Europa interzice importurile de carburanți din Rusia / Foto: Pixabay

 

 


O analiză The New York Times arată că interzicerea importurilor de motorină și benzină (carburanți) din Rusia vine cu riscuri, în special pentru transportatorii din Europa. Scumpirea motorinei va fi inevitabilă, iar circa 40% dintre posesorii de mașini ar putea fi grav afectați de acest lucru, relatează biziday.ro.

 


„Chiar dacă embargoul asupra țițeiului rusesc, demarat în 5 decembrie anul trecut, a produs puține perturbări, există temeri că interzicerea produselor rafinate precum motorina ar putea să nu fie atât de lină. Prețurile livrărilor la termen pe piața europeană au crescut deja”, arată publicația americană.

Chiar dacă în prezent există un stoc tampon de motorină care ar trebui să ajute în acest proces, prețurile la motorină ar putea crește iar:


„În Europa, nu este de așteptat să apară imediat un deficit de motorină și alte produse petroliere; rezervele oferă cel puțin un tampon pe termen scurt. (…) Totuși, diferența dintre prețul motorinei și cel al petrolului, de peste 40 de dolari/baril, este cu mult peste normal, deși este mai mică decât anul trecut. În același timp, șoferii plătesc la pompă o motorină cu 15% mai scumpă decât benzina, față de o diferență de 3% în 2021”.

În 2022, jumătate din importurile de motorină ale Europei au fost furnizate de Rusia, însă de acum va fi nevoie de alternative din Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, India, China și SUA, pentru a putea rezista.


Țări mari din UE și-au mai redus deja din achizițiile de motorină din Rusia pentru a se pregăti de interzicere completă a importurilor: „Această reechilibrare, care abia începe, va provoca aproape sigur tensiuni care forțează prețurile mai mari, spun analiștii” - NY Times.

CITEȘTE ȘI:

S-a scumpit benzina cu 9-10 bani/litru. De ce cresc preţurile carburanților?

Scumpiri pe bandă rulantă din prima zi a anului 2023: carburanți, credite, RCA

Ministrul Finanțelor, despre reintroducerea compensării prețului la carburanți: „Când va fi cazul, Guvernul va interveni”

abonare newsletter