Economie
BNR: Rata anuală a inflației va ajunge la nivelul de o cifră în vara acestui an
În decembrie 2022, rata inflației a ajuns la 16,4%, în condițiile creșterii continue a prețurilor. BNR se așteaptă ca în vara acestui an inflația să coboare la nivelul de o cifră.
Perspectiva descreșterii ratei inflației, proiectată pentru trimestrul trei al acestui an/foto Pixabay.com
Potrivit prognozei actualizate a Băncii Naționale a României, rata anuală a inflației este așteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent - iulie-septembrie 2023, în devans cu aproape trei trimestre față de prognoza precedentă, și să se situeze în decembrie 2023 mult sub valoarea anticipată anterior.
Astfel, prognoza actualizată evidențiază perspectiva descreșterii semnificativ mai alerte a ratei anuale a inflației până la mijlocul anului viitor decât s-a anticipat anterior, îndeosebi din trimestrul III 2023, în condițiile prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025 și ale redefinirii caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023, arată raportul BNR publicat la finalul săptămânii trecute.
Cu toate acestea, războiul din Ucraina și sancțiunile asociate continuă să genereze incertitudini semnificative și să inducă riscuri la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, în principal prin efectele exercitate asupra încrederii populației și investitorilor, precum și asupra veniturilor acestora, dar și prin afectarea economiilor principalilor parteneri comerciali și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact asupra costurilor de finanțare, avertizează BNR.
Rata anuală a inflației a scăzut la 16,37 la sută în decembrie 2022, de la 16,76 la sută în noiembrie, rămânând doar marginal deasupra nivelului prognozat, în principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descreșterii cotației petrolului și al aprecierii leului în raport cu dolarul SUA.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, la finalul săptămânii trecute, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an.
În decembrie 2022, cel mai mult s-a scumpit zahărul, cu 62,79%, urmat de unt (45,14%), ulei (37,46), ouă (35,51%) și cartofi (35,43%).
De asemenea, alte scumpiri importante au fost înregistrate la lapte (31,53%) și la pâine (25,84%), în timp ce cafeaua s-a scumpit cu 21,02%, iar țigările cu 6,86%, raportat la noiembrie 2022.
În plus, gazele s-au scumpit față de noiembrie 2022 cu 35,73%, iar energia electrică s-a majorat cu 45,14%.
În decembrie 2021, rata anuală a inflației din România era de 8,2%.
Scăderea inflației la o cifră nu înseamnă însă și reducerea în mod automat a prețurilor, după cum a arătat situația din decembrie anul trecut când, în pofida unei scăderi a inflației, prețurile au continuat să crească. În mod similar, pentru o rată a inflației de o cifră, prețurile se vor majora corespunzător acesteia față de momentul actual.
CITEȘTE ȘI: