Economie

61% dintre cei care au cumpărat locuințe anul trecut au folosit venituri proprii. Apartamentele cu 2 camere, preferate de cumpărători

Mai mult de jumătate (61%) dintre românii care au cumpărat locuinţe anul trecut au folosit fondurile proprii pentru achiziţie.

Venituri / Foto: Depositphotos.com Venituri / Foto: Depositphotos.com

 

 


Doar 5% dintre cumpărători au folosit un credit ipotecar mai mare de 15%, iar 4% un credit de tipul Prima Casă, potrivit unui studiu realizat în rândul specialiştilor imobiliari.

 


„61% dintre persoanele care au achiziţionat locuinţe în 2022 au folosit fonduri proprii. Cea mai mare schimbare se înregistrează în rândul celor care au cumpărat proprietăţi cu un credit ipotecar/imobiliar cu avans mai mic de 15%, respectiv 28% dintre persoane, în scădere cu 21% de procente faţă de anul precedent. Doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%, 4% un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor”, se precizează în analiza imobiliară.

Cumpărătorii și-au dorit apartamente cu 2 camere

În ceea ce ţine de tipul proprietăţilor, 53% dintre tranzacţiile din 2023 au fost apartamente de 2 camere şi 15% apartamente de 3 camere, acestea însumând cele mai căutate tipuri de proprietăţi. Comparativ cu anul 2021, procentele apartamentelor de 2 camere se menţine, însă cele cu 3 camere au scăzut cu 24 procente.


Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraş şi case în mediul rural, fiecare cu câte 8%. Astfel, se poate observa că românii preferă în continuare locuinţele în oraş, majoritatea tranzacţiilor fiind în mediul urban.

Majoritatea proprietăţilor sunt cumpărate între 1 şi 6 luni de la data punerii la vânzare, lucru ce reflectă faptul că românii preferă să aştepte, să cerceteze piaţa şi să observe eventualele fluctuaţii de preţ. La polurile opuse, proprietăţile extrem de bune se vând în mai puţin de o lună, iar cele care nu au un preţ corect pot aştepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate.


CITEȘTE ȘI:

Numărul de tranzacții imobiliare a scăzut cu 58% la începutul anului în Cluj. Proprietarii cedează din preț

Preţurile apartamentelor continuă să crească în martie, în Cluj, în ciuda așteptărilor. Expert imobiliar: „Piața este una atipică”
 

84.000 de credite ipotecare

Totodată, în 2022 românii au contractat circa 84.000 de credite ipotecare, în valoare de aproximativ 4 miliarde euro, la un număr de peste 170.000 de tranzacţii efectuate. Totodată, creditul mediu a avut o valoare cu 7% mai mare decât în 2021 şi cu 21% mai mare decât în 2020, iar spre finalul anului 2022 au crescut refinanţările creditelor cu dobânzi fixe.


Numărul tranzacţiilor naţionale a fost mai mic cu 4% în 2022, comparativ cu anul precedent, iar cererea de credite ipotecare şi-a ponderat ritmul de creştere, deşi este în continuare mai mare decât oferta.

La studiu au participat 225 de respondenţi - specialişti în zona imobiliară - care îşi desfăşoară activitatea în 32 de oraşe din ţară şi au răspuns la 28 de întrebări, în perioada noiembrie - decembrie 2022.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Început dificil de an pentru companii. Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea, în creștere cu 30%. Clujul se clasează în TOP 3

Românii vor plăti mai mult în noul an pentru creditele ipotecare calculate în funcție de IRCC

abonare newsletter