Economie

Topul salariilor din România. Bucureşti şi Cluj rămân lideri în clasament

Bucureştiul şi Clujul rămân liderii în clasamentul judeţelor cu cele mai mari salarii, dar creşterile salariale cele mai mari s-au înregistrat în județele Timiş şi Sibiu.

Bucureştiul şi Clujul rămân liderii în clasamentul judeţelor cu cele mai mari salarii, dar creşterile salariale cele mai mari s-au înregistrat în Timiş şi Sibiu/ Foto: depositphotos.com Bucureştiul şi Clujul rămân liderii în clasamentul judeţelor cu cele mai mari salarii, dar creşterile salariale cele mai mari s-au înregistrat în Timiş şi Sibiu/ Foto: depositphotos.com

 

 


În Bucureşti, salariile au trecut de 5.500 de lei, în creştere cu 685 de lei de la an la an, iar în Cluj salariile se apropie de 5.200 de lei, cu 729 de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, potrivit zf.ro 

 


Deşi oferă cele mai mari salarii, nu Bucureştiul şi Clujul au crescut cel mai mult de la an la an, ci salariile din Sibiu şi Timiş.

Astfel, salariul mediu net din Timiş a ajuns la peste 4.600 de lei, în creştere cu 730 de lei, iar cel din Sibiu a crescut cu 735 de lei, până la aproape 4.500 de lei.


Harta salariilor în România/ Foto: zf.ro

Zone mai puțin dezvoltate

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.254 de lei în ianuarie 2023, în creştere cu 555 de lei faţă de aceeaşi lună din anul precedent. De asemenea, 37 de judeţe nu au reuşit să depăşească această valoare, iar în 36 dintre judeţe salariul mediu net nu a ajuns la 4.000 de lei net pe lună.

Sorina Faier este de părere că printre motivele pentru care în aceste judeţe angajaţii câştigă mai puţin decât salariul mediu net pe economie sunt şi nivelul scăzut al educaţiei, precum şi lipsa companiilor mari şi a investiţiilor care să crească nivelul de trai.


„Salariile sunt mai mici în aceste judeţe din cauza nivelului educaţional scăzut, lipsa companiilor mari, a investiţiilor noi şi a lipsei comunicării pentru a atrage fonduri europene care ar duce la investiţii noi, locuri de muncă şi salarii bune.

Majoritatea companiilor din aceste zone nu au putut face faţă inflaţiei şi nu au putut creşte salariile în raport cu aceasta, ceea ce a dus şi la nivelul de trai scăzut al angajaţilor”, a explicat ea


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Scade prețul laptelui românesc, de la 1 Mai. Reducerea va fi valabilă timp de șase luni

Investițiile pe piața imobiliară din România au crescut considerabil în 2022

Ultimele Stiri
abonare newsletter