Economie

Angajaţii din IT vor salarii mai mari. Cei care lucrează în Cluj vor o creştere salarială de 20%

Angajaţii din industria IT îşi doresc o creştere salarială care să ţină cont de inflaţie, cu peste 20%, iar o treime nu se gândeşte să-şi schimbe locul de muncă, relevă datele unui sondaj.

sursă foto depositphotos.com sursă foto depositphotos.com

 

Conform cercetării „Atragerea candidaţilor IT în anul 2023", cei care activează în sectorul IT îşi doresc un program flexibil şi beneficii extra-salariale. De asemenea, aceştia se aşteaptă să crească numărul de femei angajate în domeniul de specialitate.


În acelaşi timp, tendinţa principală remarcată în urma centralizării răspunsurilor obţinute se referă la reţinerea candidaţilor în a-şi schimba jobul luând în considerare nivelul salarial in piaţă (28% dintre respondenţi), precum şi contraoferta de la locul actual de muncă (23%), însă decizia poate fi decisiv influenţată - conform a 46% dintre respondenţi - de o creştere salarială de peste 20% oferită de o nouă oportunitate profesională.

Totodată, peste jumătate dintre respondenţi (56%) consideră că organizaţiile nu s-au adaptat la procesul de creştere a inflaţiei, în timp ce 40% au răspuns că această adaptare s-a tradus printr-o creştere salarială sau prin oferirea unui mix de creşteri salariale şi extra beneficii.


Cercetarea de specialitate arată că percepţia generală la nivelul angajaţilor IT este legată de lipsa de vizibilitate referitor la planurile companiei cu care lucrează, la imaginea de ansamblu a activităţii organizaţiei. Astfel, 35% dintre respondenţi nu ştiu dacă se anunţă restructurări de personal IT în companie în acest an, iar 51% sunt de părere, din experienţa personală, că organizaţia are planuri de creştere a numărului de angajaţi IT în 2023.

Pe de altă parte, un subiect asupra majoritatea audienţei s-a pus de acord este beneficiul cel mai atractiv din punct de vedere profesional: posibilitatea unui program de lucru flexibil (39%). La întrebarea „Care este motivaţia cea mai mare în decizia de a accepta un job nou?", sistemul de lucru remote a adunat doar 15% din răspunsuri, vizavi de beneficiile salariale, în proporţie de 46%.


De asemenea, în ipoteza acordării de beneficii la locul actual de muncă, preferinţa pentru programul de lucru flexibil (39%) s-a clasat cu mult înaintea altor opţiuni precum programele de învăţare şi dezvoltare, voucherele de vacanţă, plan de investiţii în acţiunile companiei sau activităţi pentru wellbeing.

Datele centralizate în sondaj evidenţiază faptul că aproape o treime dintre respondenţi (31%) sunt de părere că între 20% şi 40% dintre membrii echipei sunt femei, iar 23% au optat pentru răspunsul „între 40% şi 60%".


Sondajul a foest realizat în perioada februarie - aprilie 2023 pe un eşantion de 267 respondenţi, angajaţi şi freelanceri în IT&C, inginerie, marketing, precum şi în departamente IT ale companiilor din diverse domenii de activitate.

Profilul angajaţilor care au participat la cercetarea „Atragerea candidaţilor IT în anul 2023" se prezintă astfel: 46% lucrează în companii cu peste 500 de angajaţi sau colaboratori; 54% îşi desfăşoară activitatea în sistem hibrid; 53% sunt angajaţi în companii cu sediul în Bucureşti, urmaţi de 17% în Cluj, iar 30% în alte oraşe ale ţării sau peste hotare: Braşov, Iaşi, Suceava, Craiova, Londra, Bratislava, Geneva.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursă foto depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Senzori în asfalt și semaforizare inteligentă, noile găselnițe ale primarului Boc pentru fluidizarea traficului. “Calculatoarele vor lua decizii în locul omului”

Pe urmele tehnologiei. Doi tineri căsătoriți vor să deschidă un muzeu al calculatoarelor în Cluj

Când internetul devine dușmanul copiilor. Zilnic, psihiatrii clujeni tratează doi-trei copii dependenți de jocuri pe calculator și tabletă - INTERVIU

Ultimele Stiri
abonare newsletter