Economie

Pretențiile vânzătorilor au crescut în Cluj. Prețurile apartamentelor din blocurile vechi și noi, în luna aprilie

Prețurile apartamentelor scoase la vânzare în blocurile noi și vechi în Cluj-Napoca au fost majorate ușor în ultima lună.

Prețuri mai mari la apartamentele scoase la vânzare / Foto: Emil Boc - Facebook Prețuri mai mari la apartamentele scoase la vânzare / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Conform unei analize imobiliare, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi puse la vânzare la nivel național au scăzut cu 0,6% față de luna anterioară. Valoarea medie de listare a ajuns la 1.425 euro pe metru pătrat util în România, în aprilie. La finalul lunii martie era 1.433 de euro pe metru pătrat.

 


Experții imobiliari spun că s-au remarcat multe oscilații. În București au fost corecții de preț, în timp ce în orașe precum Cluj-Napoca sau Constanța au fost evoluții.

Cluj-Napoca a avut o evoluție crescătoare a prețurilor apartamentelor luna trecută. Pretențiile vânzătorilor au crescut, per ansamblu, cu 1%. Ele au ajuns la o medie de 2.421 de euro pe metru pătrat util (față de 2.396 euro pe metru pătrat la finalul lunii martie).


Prețul mediu al locuințelor din blocurile vechi a ajuns la 2.400 de euro pe metru pătrat (de la 2.370 de euro pe metru pătrat, reprezentând un plus de 1,3%), în vreme ce pe piața rezidențială nouă a avut loc un avans ușor de 0,1% (de la 2.540 la 2.543 de euro pe metru pătrat).

Prețuri în luna aprilie ăn Cluj-Napoca și la nivel național / Foto: imobiliare.ro

Cu toate acestea, la începutul anului 2023 cererea a fost mică. În termeni de cerere, evoluţia vânzărilor de apartamente a început să scadă de la jumătatea anului 2022 în marile oraşe din ţară cu procente cuprinse între 20-30%, cu excepţia Bucureştiului, care a făcut notă discordantă printr-o uşoară creştere a numărului de tranzacţii. În primul trimestru al acestui an, numărul apartamentelor vândute la nivel naţional a fost cu 23% mai mic decât în perioada similară a anului trecut. În Cluj Napoca s-au vândut cu 36% mai puţine apartamente, comparativ cu primul trimestru din 2022.


Băncile resimt şi ele numărul mai scăzut de clienţi care se încadrează la un credit ipotecar, iar din primul trimestru al acestui an, scăderea este una considerabilă, având în vedere că s-au acordat cu 28% mai puţine credite ipotecare la nivel naţional, se arată în comunicatul companiei de consultanâă imobiliară. Această scădere din primele trei luni ale lui 2023 a dus la scăderea soldului creditelor ipotecare din România, o evoluţie mai rar întâlnită pe piaţa bancară.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cererea e mică. În Cluj-Napoca s-au vândut cu 36% mai puține apartamente în 2023 decât anul trecut

Un cuplu din Cluj a câștigat 7 milioane de euro din criptomonede. Au cumpărat sute de apartamente și terenuri

Ultimele Stiri
abonare newsletter