Economie

Cea mai rară monedă românească valorează 100.000 €. Poate fi văzută la Cluj

Polul lui Carol I, moneda de 20 de lei, din aur, valorează în prezent aproximativ 100.000 de euro. Moneda poate fi văzută la Cluj-Napoca, la sediul Băncii Naționale a României.

Monedele cu chipul lui Carol I/ Foto: Septimiu Moga - Facebook Monedele cu chipul lui Carol I/ Foto: Septimiu Moga - Facebook

 

 


Sucursala regională Cluj a Băncii Naționale a României (BNR) și-a deschis porțile joi, 18 mai, cu o microexpoziție legată de începuturile monedei românești (1859-1880).

 


În cadrul expoziției poate fi văzută și cea mai rară monedă românească și anume Polul lui Carol I din 1868.

Monedă a fost bătută în 200 de exemplare

Moneda de 20 lei aur din 1868 este prima emisiune monetară a Statului Român modern. Apariția sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare față de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză și în același timp un gest abil al Regelui Carol I de afirmare a politicii sale orientată către obținerea independenței țării. 


Polul de 20 de lei din 1868, cea mai rară monedă românească/ Foto: Monitorul de Cluj

Aceasta a apărut și într-o vreme în care Austro-Ungaria era stăpână peste Transilvania.

Monedele cu chipul lui Carol I/ Foto: Monitorul de Cluj
Matrițele cu care erau bătute monedele/ Foto: monitorulcj.ro

Și Imperiului Otoman, în calitate de putere suzerană, a interpretat emisiunea din aur drept un gest de afirmare a aspirațiilor de independență ale României.


Raritatea monedei, datorată caracterului restrâns al seriei monetare în cauză, a contribuit la constituirea unei aure de legendă în jurul acesteia care ar fi fost distribuită doar oficialilor români, dar și trimisă ostentativ Sultanului la Constantinopol, după cum spune legenda. Moneda a fost bătută doar în 200 de exemplare.

De asemenea, au existat proteste și din partea diplomaților austro-ungari care au interpretat legenda de pe avers „CAROL I DOMNUL ROMÂNOLOR” ca un mesaj iredentist al României. Toate acestea din cauză că în acea perioadă o largă comunitate românească trăia între granițele Imperiului Austro-Ungar.


Elementul cel mai valoros din expoziția noastră este Polul de aur de la 1868. 200 de exemplare au fost bătute. 100 de exemplare se spune că sunt la temelia Castelului Peleș. Moneda a iscat un scandal la Budapesta, Viena și Istanbul. Problema a fost inscripția de pe spate care scrie «Carol I Domnul Românilor». Nu le plăceau acest lucru din cauză că români erau și în Transilvania, în Bucovina și în alte regiuni. Ca să nu se creeze un scandal diplomatic, polul a fost retras. Trei monede de acest timp se află în patrimoniul Băncii Naționale”, a spus pentru monitorulcj.ro, Septimiu Moga, șef serviciu la BNR - Sucursala Regională Cluj.

Polul de 20 de lei din 1868 a fost retras și topit pentru a nu degenera un scandal diplomatic mai mare.

„Istoria polului oscilează puțin între realitate și legendă. Este greu de spus ce s-a întâmplat cu cele 200 de bucăți”, a transmis Septimiu Moga. 

După doi ani a fost emis un alt pol

După polul lui Carol I din 1868, a venit cel din 1870, care a fost făcut în mult mai multe exemplare. Și aceasta era tot din aur și a fost emisă în luna februarie, odată cu deschiderea Monetăriei de la București. Următoarea emisiune monetară de aur a fost în 1884, când s-au emis monede cu milesimul 1883.

„Celelalte două poluri cu Carol I au fost emise la 1870, iar pe spate avem scris «CAROL I, DOMNUL ROMÂNIEI». Deja era corect politic din punct de vedere al acelei epoci”, a adăugat Septimiu Moga.

Expoziția deschisă la Sucursala Cluj a Băncii Naționale a României poate fi vizitată până vineri, 19 mai, în intervalul 10:00-18:00.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică”. Care au fost vulnerabilitățile și atuurile băncilor clujene?

Peste 400 de vizitatori la Sucursala regională a BNR, cu ocazia „Zilelor Clujului”

Ultimele Stiri
abonare newsletter