Economie
Părinții își încurajează copiii să fugă de muncă. Dragoș Damian: „Milennialii și zoomerii urăsc munca fizică. Rezultatul a 30 de ani de dezindustrializare”
Dragoș Damian, CEO al companiei Terapia, face un apel către părinți și bunici să-și ducă copiii și nepoții în fabrici, pe șantiere sau în ferme, pentru a le arăta realitatea muncii fizice și pentru a-i familiariza cu aceste domenii.
Dragoș Damian, apel către părinți și bunici să-și ducă copiii și nepoții în fabrici, pentru a-i familiariza cu aceste domenii. FOTO: Pixabay
Dragoș Damian, CEO-ul companiei de medicamente Terapia, atrage atenția că mulți români evită munca manuală, iar părinții își încurajează copiii să fugă de astfel de munci. Într-un articol publicat în Republica.ro, Dragoș Damian face un apel către părinți și bunici să-și ducă copiii și nepoții în fabrici, pe șantiere sau în ferme, pentru a le arăta realitatea muncii fizice și pentru a-i familiariza cu aceste domenii.
„Te rog să-ți iei copiii și nepoții de mână și să-i duci într-o fabrică, pe un șantier sau într-o fermă. Probabil vor vedea niște curiozități, lucruri care se văd tot mai rar. Oameni arși de soare - nu pentru că au fost la mare, ci pentru că au lucrat sub dogoarea soarelui. Oameni pe care îi dor mușchii - nu pentru că au fost la sală, ci de la muncă fizică grea. Oameni cu bătături și bășici la mâini - nu de la aparatele de fitness, ci de la uneltele de lucru. Nu mai este nimeni amator de muncă fizică, dacă ajungeți în fabrici, pe șantiere și în ferme veți vedea oameni peste 50-55 de ani, decrețeii, lângă care se adună încet-încet asiaticii, care vin (deocamdată) pentru muncă fizică, dar sfârșesc curieri”, a scris Dragoș Damian.
„Două generații, milennialii și zoomerii, urăsc munca fizică”
CEO-ul Terapia arată că tot mai puțini români sunt dispuși să se angajeze în munci fizice. Totodată, Dragoș Damian și-a exprimat preocuparea față de deficitul de meserii care necesită muncă fizică, deficit pe care îl atribuie dezindustrializării din ultimele decenii, migrației către vest a forței de muncă apte și faptului că învățământul profesional a fost neglijat.
„(…) Crește pe zi ce trece deficitul de electricieni, instalatori, buldoexcavatoriști, faianțari, tractoriști, operatori industriali, culegători, mulgători - dar și pentru multe, multe altele care necesită muncă fizică. Pe site-urile de profil cele mai căutate profesii sunt șofer, bonă, menajeră și persoana îngrijire bătrâni. Nu mai este nimeni amator de muncă fizică, rezultatul a 30 de ani de dezindustrializare, de migrare către vest a majorității românilor apți și specialiști în muncă fizică, de spulberare a învățământului profesional și mai ales de vise despre munca intelectuală, digitalizare, robotizare și tehnologizare. Două generații una după alta, milennialii și zoomerii, urăsc din toate puterile munca fizică - așa au fost învățate de părinții și bunicii lor, care și-au dorit pentru ei o viață mai bună decât au avut ei. «Lasă, puiul mamei, tu nu trebuie să muncești, muncește mama destul și pentru tine, tu stai și trăiește-ți viața…»”, a mai arătat Dragoș Damian.
Ce facem cu viitoarele generații?
Dragoș Damian ridică o problemă crucială privind viitorul tinerilor, întrebând ce se va întâmpla cu generația aflată acum în băncile școlii și provoacă opinia publică să se gândească la modul în care pot fi pregătiți tinerii pentru a face față cerințelor pieței muncii și să ia în considerare reintroducerea învățământului profesional și tehnic.
„Întrebarea de 1.000 de puncte este «ce facem cu alpherii?» adică copiii și nepoții pe care vă invităm să-i duceți în fabrici, pe șantiere și în ferme. Îi ținem 16-18 ani în «Romania Educată» într-o formă de învățământ pentru ca la 22-24 de ani să devină specialiști în domenii pentru care nu mai există cerere sau îi lăsăm cu 10-12 clase pentru ca la 16-18 ani să câștige 2-3-5 mii de euro pe lună lucrând ca electricieni, instalatori, buldoexcavatoristi, faianțari, tractoriști, operatori industriali, culegători, mulgători, șoferi, bone, menajere sau persoane pentru îngrijire vârstnici?”, a încheiat Dragoș Damian.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: