Economie
Analiza UBB, despre efectele conflictului din Israel. „Incertitudinile din regiune pot afecta în mod indirect și economia României”
Consecințele intensificării conflictului israeliano-palestinian pot fi resimțite în plan economic și de România, iar o potențială extindere a războiului riscă să pericliteze măsurile de reducere a inflației din țara noastră.
Potențiale efecte economice pentru România, în urma conflictului israeliano-palestinian/Foto: depositphotos.com
Deși momentan impactul conflictului israeliano-palestinian este apreciat ca fiind minim asupra economiei românești, dacă situația din Orientul Mijlociu va escalada, țara noastră ar putea resimți efectele unei crize semnificative.
Impactul conflictului israeliano-palestinian asupra economiei României
Cum poate afecta conflictul israeliano-palestinian economia României?
Impactul direct pare să fie momentan unul minimal, în contextul în care Israel reprezintă doar 0,4% din totalul volumului de comerț exterior al României, iar majoritatea țărilor din Orientul Mijlociu au o pondere și mai scăzută, potrivit analizei realizate de economiștii UBB în cadrul proiectului de cercetare Romanian Economic Monitor.
Potrivit studiului, care a vizat relațiile comerciale ale României cu țările din Orientul Mijlociu, anumite sectoare de activitate ar putea fi afectate de escaladarea și extinderea confictului în regiune.
„O eventuală intensificare sau extindere regională a conflictului poate avea însă consecințe indirecte mult mai grave: creșterea prețului petrolului la nivel global ar pune în pericol efectele măsurilor de reducere a inflației din România, iar incertitudinile din regiune pot încetini semnificativ creșterea economică la nivel global, afectând în mod indirect și economia României”, arată analiza UBB.
Unul dintre domeniile de activitate ce pot resimți parțial efectele crizei din Orientul Mijlociu este sectorul turistic. În aceeași direcție, industria ospitalității poate fi afectată de conflictul declanșat de organizația teroristă Hamas în Israel.
CITEȘTE ȘI:
Creștere modestă a economiei, în vara acestui an. Avertisment BNR: Incertitudini și riscuri majore din cauza măsurilor fiscale.
Sectorul comercial însă poate resimți din plin consecințele situației dramatice din Orientul Mijlociu.
Potrivit datelor oficiale, cel mai important partener comercial al României din regiune este Turcia, cu 4,4% din totalul comerțului (3,6% din exporturi și 5,1% din importuri). Urmează Egiptul, cu 0,8% din comerțul total, iar Israelul e pe locul 2, cu 0,4% (0,7% din total exporturi românești și doar 0,2% în total importuri), conform datelor din 2021.
Prelungirea sau escaladarea conflictului poate atrage efecte nedorite în plan economic, iar acestea ar putea fi resimțite atât pe piața energiei, cât și în ceea ce privește inflația, situație în care creșterea economică ar putea încetini.
Dacă la nivel european rata anuală a inflației a ajuns la 4,9% în luna septembrie a acestui an, în România inflația a scăzut uşor de la 9,3% la 9,2%, potrivit ultimului raport Eurostat.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: