Economie
Măsurile fiscale afectează piața imobiliară. Locuințe mai scumpe pentru români, din 2024, din cauza creșterii TVA la 9%
Noile taxe aplicate de Guvernul Ciolacu afectează piața imobiliară, iar din 2024 românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani pentru achiziția unei locuințe, din cauza majorării taxei pe valoarea adăugată.
Locuințe mai scumpe din cauza majorării TVA, din 2024/Foto: Emil Boc Facebook.com
O parte din măsurile fiscale aprobate de Guvern și promulgate de președintele Klaus Iohannis, precum eliminarea facilităților pentru IT-iști și angajații din construcții, se aplică de la 1 noiembrie.
De anul viitor vor intra în vigoare noi măsuri fiscale ce vizează creşterea TVA pentru anumite produse şi servicii, inclusiv majoarea de la 5% la 9% a taxei pe valoare adăugată pentru vânzarea de locuințe, situație în care piața imobiliară, implicit și cea din Cluj, va înregistra creșteri de prețuri la tranzacționarea locuințelor.
Locuințe mai scumpe din noul an
Astfel, de la 1 ianuarie 2024, cota de TVA se majorează de la 5% la 9% pentru locuințele cu o suprafață de până la 120 mp, al căror preț se încadrează sub 600.000 de lei.
Așa-numita „lege a austerității” aduce prețuri mai mari pentru achiziția de locuințe noi, din 2024. Majorarea TVA la 9% se va reflecta direct în prețul final al tranzacției.
Cine poate beneficia de TVA redus de 5%?
Cei care au încheiat deja o promisiune de cumpărare în 2023 și au plătit și un avans în aces sens, se vor bucura în continuare de TVA de 5%.
Astfel, măsura de majorare a TVA de la 5% la 9% nu se va aplica celor care încheie până la finalul anului un contract și plătesc avans.
Din noul an însă, cota de 9% de TVA se va aplica doar pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, fără anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.
Locuințele vechi nu sunt taxate cu TVA la tranzacționare, însă specialiștii în domeniu arată că termenul de „locuințe vechi” nu a fost clarificat îndeajuns, astfel încât pot apărea neclarități în cadrul procedurilor de tranzacționare a locuințelor.
Potrivit celei mai recente analize BNR, noile taxe aplicate de Guvern vor genera o creștere a inflației la începutul anului viitor, aspect ce va fi resimțit de români în prețurile produselor afișate la rafturi. Mai mult, Comisia Europeană a revizuit, în jos, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,2% cât anticipa în mai, la 2,2%, din cauza inflaţiei ridicate.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: