Economie
Românii, tot mai afectați de criză. Angajații caută alternative să-și crească veniturile
Tot mai mulți români sunt interesați să își suplimenteze veniturile prin locuri de muncă ocazionale. Principalul motiv invocat este scumpirea produselor și serviciilor.
Tot mai mulți români se gândesc să își crească veniturile cu un loc de muncă secundar. FOTO: Depositphotos.com
Numărul românilor care sunt tot mai interesaţi să muncească ocazional în gospodăriile altor români pentru a-şi suplimenta veniturile ca meseriaşi în ţară sau în străinătate a crescut cu aproape 60% în 2023, faţă de anul trecut, relevă rezultatele unei analize realizată de o platformă online, citată de Agerpres.
Aproape jumătate dintre cei dornici să își crească veniturile prin locuri de muncă ocazională sunt fie persoane cu un loc de muncă permanent şi pensionari. Scumpirile şi teama unor perioade mai dificile sunt principalele motivații.
În ceea ce priveşte domeniul de lucru, românii sunt interesaţi să lucreze în activităţi de construcţii, curăţenie, ambalare de produse, manipulare marfă şi activităţi de producţie în fabrici. De asemenea, în creştere sunt şi ofertele de muncă venite de la oameni din mediul rural, care îşi caută zilieri pentru diferite activităţi (săpat în grădină, spart lemne sau alte treburi din gospodărie).
Joburi part-time sau în weekend-uri
Tinerii care caută de lucru au între 16 şi 25 de ani, peste 60% sunt bărbaţi şi aplică cel mai des la anunţurile prin care este căutat urgent un meseriaş pentru micile probleme prin gospodărie, anunţuri de angajare şoferi şi la cele pentru meserii necalificate în producţie. Totodată, tinerele vor de regulă să presteze muncă de curăţenie în casele românilor şi sunt interesate de joburi de vânzare în magazine şi în cosmetică.
În paralel, persoanele cu vârste între 25 şi 55 ani, cu locuri de muncă stabile, caută de lucru pentru a-şi creşte veniturile fie printr-un al doilea job part-time, fie să lucreze în timpul liber, în cursul săptămânii sau în weekend.
Pensia nu mai acoperă cheltuielile românilor
În acelaşi timp, numărul pensionarilor care caută de lucru a crescut cu 30%, cei mai interesaţi de activităţi pentru venituri suplimentare fiind în judeţele mai slab dezvoltate şi sunt în general persoane între 63 şi 70 ani, din mediul urban.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
FOTO: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: