Economie
Analiza UBB. România, cel mai mare deficit de încasare la TVA dintre statele Uniunii Europene. Anual, statul pierde 9 miliarde de euro
România pierde 9 miliarde de euro pe an din cauza slabei încasări la TVA, plasându-se la coada clasamentului european în privința colectării fondurilor din taxa pe valoare adăugată.
Lei românești/Foto: Depositphotos.com
În vara acestui an, BNR avertiza că deficitul bugetar la sfârșit de an riscă să depășească 6% din PIB, în lipsa unor măsuri.
O bună rată de colectare la TVA ar putea acoperi deficitul bugetar al țării, care se adâncește de la o lună la alta.
Potrivit analiștilor UBB, România are cel mai mare deficit de încasare la TVA (36,7%) dintre statele Uniunii Europene.
„Reducerea deficitului de încasare la TVA ar reprezenta un instrument eficient pentru a reduce deficitul major al bugetului statului:
România are cel mai mare deficit de încasare la TVA (36,7%) dintre statele UE, pierzând astfel un venit de aproximativ 9 miliarde de euro la bugetul statului.
România este una dintre cele două țări europene în care eficiența colectării TVA s-a înrăutățit în ultimii 5 ani”, arată analiza realizată de economiștii UBB, în cadrul programului Romanian Economic Monitor.
Situația nu este nouă, astfel încât tema încasării TVA a devenit o problemă cronică pentru România. În urmă cu trei ani, România avea un deficit al încasării TVA estimat la 37,3% (7,9 miliarde euro). În timp, situația s-a înrăutățit.
Gaura bugetară a României se adâncește
Ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru sfârșitul acestui an a devenit ireală. Cel mai realist scenariu arată că deficitul României va trece de 6% din PIB.
Cu o proastă colectare de TVA, statul român a impus o serie de măsuri fiscale ce vor măcina mediul economic, situație în care Banca Națională a României anunța o creștere a inflației la începutul anului 2024.
CITEȘTE ȘI:
Într-o singură lună, deficitul bugetar a crescut cu 14 miliarde de lei. Statul cheltuie 324.000 lei pe secundă
Potrivit ultimelor analize efectuate de specialiștii BNR, economia României a încetinit la 0,4% în trimestrul trei al acestui an, faţă de trimestrul precedent.
În perioada ianuarie-septembrie 2023, din creșterea estimată de 2,8% pentru acest an, potrivit datelor revizuite de statistică, PIB-ul a crescut usor peste 1%. Banca Națională a României estimează o creștere de doar 2% a economiei pentru acest an.
În acest răstimp, doar în luna septembrie, deficitul bugetar a crescut cu 14 miliarde de lei și a trecut de 3,5% din PIB. Astfel, la începutul toamnei, diferența dintre venituri și cheltuieli a ajuns la 56 de miliarde de lei.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: