Economie
Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, Personalitățile anului 2023 în economie. Pentru un crowdfunding de care ar trebui să scrie manualele de afaceri”
La începutul fiecărui an Primăria Cluj-Napoca trimite o scrisoare către toți contribuabilii din oraș în care îi informează asupra destinației banilor pe care i-au plătit către municipalitate. Sănătate, educație, mediu, urbanism, etc.
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj
Specialiștii în rețele sociale se inflamează imediat tastând că sunt lăudăroșenii politicianiste și, de fapt, minciuni, pentru că nu au văzut ei cu ochii lor noi cititorii. Eu spun că această scrisoare este un exemplu de bună practică în administrația publică, în care cel care îți ia banii îți și spune ce a făcut cu ei. Ai un sentiment de satisfacție prin care te simți folositor comunității știind că banii tăi nu sunt risipiți (în marea lor majoritate)….
Nu există exemple de bună practică de la nivel central. Nu există discursuri despre națiune, despre starea economiei, despre orice, așa cum țin Biden, Putin, Macron, Jinping, Modi, von der Leyen și mulți alți președinți. Nimeni nu ne spune unde se duc banii noștri din taxe, impozite și contribuții. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu nu au mai așteptat un astfel de exemplu de bună practică ci s-au pus pe treabă și au strâns peste ani mai mult de 50 de milioane de Euro dând în funcțiune în 2023 un spital „Dăruiește Viața” - nu din taxe, impozite și contribuții ci din sponsorizări și donații.
CITEȘTE ȘI:
A fost inaugurat spitalul de copii pentru cancer și boli grave, construit din DONAȚII și sponsorizări!
Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu sunt personalitățile anului în economie pentru că au reușit, în numele binelui public, un crowdfunding de care ar trebui să scrie toate publicațiile economice.
Dar aș vrea să le întreb pe Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, care au devenit „on the job” experte în finanțe, dacă știu cumva unde s-au dus cele aproape 1,4 miliarde de lei pe care le-am plătit în ultimii 10 ani în taxe, impozite și contribuții, echivalentul a șase spitale „Dăruiește Viața”? Pentru că mie nu mi-a spus nimeni și nici nu văd spitale, școli și străzi ridicându-se mândre în soare - dacă aș vedea nu aș avea o problemă cu zvonurile că din 2025 vor crește taxele, impozitele și contribuțiile, ar fi bani bine folosiți.
În mare măsură intuiesc unde s-au dus cele 1,4 miliarde de lei pe care le-am plătit în ultimii 10 ani în taxe, impozite și contributii, echivalentul a șase spitale „Dăruiește Viața”, în loc să se ducă în spitale, școli și străzi. Într-un aparat public supradimensionat - care acum vrea și creșteri de salarii.
În acoperirea găurilor negre anuale de peste 100 de miliarde lei generate de criminalitate fiscală și de jonglerii tip venituri-crescute-double-digit-și-profit-zero.
În finanțarea facilităților fiscale date de statul român unor sectoare economice conectate politic. Și desigur, în dobânzile pe care le plătim pentru împrumuturile contractate.
Unii naivi visători, mă număr printre ei, cred că reforma fiscală și consolidarea bugetară ale lui Marcel Ciolacu vor avea efecte, că se vor aduce mai mulți bani care nu vor mai fi risipiți și că alături de investițiile din bani europeni România poate intra, după alegeri, într-o etapă mai bună. O să vedem. Cert este că nu mai putem construi spitale, școli și străzi din donații și sponsorizări, nu putem avea în felul ăsta o țară ca afară.
Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: