Economie

Românii preferă să achite cumpărăturile de sărbători cu cardul. Mulți au dificultăți în a economisii banii.

Aproximativ 81% dintre români preferă plăţile la POS, mai ales pentru cumpărături la supermarket sau hypermarket, înregistrându-se un trend descendent de utilizare a numerarului.

Aproximativ 81% dintre români preferă plăţile la POS, mai ales pentru cumpărături la supermarket sau hypermarket/ Foto: pixabay.com Aproximativ 81% dintre români preferă plăţile la POS, mai ales pentru cumpărături la supermarket sau hypermarket/ Foto: pixabay.com

 

 


Aproximativ 81% dintre români preferă plăţile la POS, mai ales pentru cumpărături la supermarket sau hypermarket, înregistrându-se un trend descendent de utilizare a numerarului, arată un studiu publicat vineri.

 


Astfel, 38% dintre românii chestionaţi afirmă că vor folosi mai puţini bani cash anul următor.

Cercetarea analizează obiceiurile şi atitudinile românilor privind utilizarea diverselor modalităţi de plată, dar şi comportamentul de economisire al respondenţilor sau încrederea lor actuală în sistemul bancar.


Conform sursei citate, majoritatea celor care preferă plăţile cu numerar menţionează drept motiv principal faptul că nu oriunde se poate plăti cu cardul, iar 26% spun că le este mai la îndemână să utilizeze cash.

„Plăţile la POS sunt preferate mai ales pentru cumpărături la supermarket sau hypermarket (81%), iar respondenţii plătesc mai degrabă cu cardul pentru: electrocasnice sau alte cumpărături scumpe (73%), utilităţi (71%), cumpărături zilnice/săptămânale (66%), excursii (63%), cadouri de Crăciun/sărbători (61%), rate, credite, taxe administrative (60%)”, susţin autorii cercetării.


CITEȘTE ȘI:
Ne așteaptă un Crăciun mai sărac! Sania Moșului, mai ușoară. Masa de Crăciun, mai modestă.

Conform studiului, cel mai utilizat produs bancar de către români rămâne cardul de debit/cardul de salariu, pe care îl deţin 85% dintre respondenţi, urmat de internet/mobile banking (70% dintre respondenţi) şi cardul de credit/cardul de cumpărături (45%).

Totodată, 39% dintre respondenţi au cont la o bancă digitală (fintech), iar 26% au un credit de nevoi personale.


Dificultăți în a economisii banii

Potrivit aceluiaşi studiu, 30% dintre femeile şi 22% dintre bărbaţii care au luat parte la studiu nu reuşesc deloc să economisească, iar 30% dintre respondenţi consideră că vor economisi, dar mai puţin decât până acum. Doar 8% dintre respondenţi estimează că vor economisi mai mult decât în prezent, în special cei din categoria de vârstă 18-24 de ani (17%).

Motivele pentru care românii ar vrea să economisească sunt: pentru zile negre, în caz de boală sau dacă se strică un obiect necesar (51%), pentru cheltuieli neprevăzute, nunţi sau alte obligaţii (32%), pentru vacanţe în afara ţării şi pentru a-şi renova locuinţa, câte 27%, pentru o intervenţie medicală necesară, dar nu urgentă (22%).

Atât educaţia copiilor, cât şi achiziţia unei maşini, a unei case sau a unor gadgeturi moderne au fost votate ca motiv de economisire de către 19% dintre respondenţi. Alte câteva cifre importante relevate de studiul CIPRA: 17% dintre respondenţi au declarat că nu rămân niciodată fără bani cash în portofel, procentul fiind mai mare în cazul persoanelor peste 56 de ani, 26% dintre români nu reuşesc să economisească bani în prezent, iar 30% consideră că vor economisi chiar mai puţin în viitor.

În cazul în care ar avea nevoie de un împrumut, majoritatea respondenţilor (58%) s-ar orienta către cercul de apropiaţi, adică familie şi cunoştinţe, în vreme ce 36% ar apela la un împrumut bancar şi 27% ar folosi cardul de cumpărături. Studiul a vizat un eşantion reprezentativ la nivel naţional format din 1.005 respondenţi, bărbaţi şi femei, utilizatori de internet, cu vârste peste 18 ani, din mediul urban sau rural.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Decembrie, „luna cumpărăturilor”. Vânzările cresc de sărbători cu 28% față de media lunară.

Economia României încetinește puternic din cauza măsurilor populiste și a haosului fiscal. PIB de 1,1% din creșterea estimată de 2,8 în 2023

Etichete: craciun cadouri bani
Ultimele Stiri
abonare newsletter