Economie
Comisia Europeană a descoperit un deficit bugetar mai mare în cazul României, în 2023, decât cifrele declarate de Guvern
Deși datele anunțate de Guvern pentru anul trecut prezentau un deficit bugetar de 5,9% din PIB, Comisia Europeană a descoperit un deficit mai mare în cazul României, de 6,7% din PIB.
Comisia Europeană a descoperit că deficitul bugetar al României în 2023 este mai mare decât cifrele oficiale declarate de Guvern/Foto: pixabay.com
Ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB asumată de Guvern anul trecut a fost una ireală, în condițiile în care România a avut un deficit bugetar de 5,7 în 2023, în termeni cash și de 5,9% în termeni ESA, cu mult peste estimările prognozate, potrivit datelor oficiale ajustate la începutul acestui an.
Deficit bugetar uriaș în 2023
Comisia Europeană a calculat însă, pentru anul 2023, un deficit bugetar mai mare pentru România, de 6,7%, față de cel comunicat de Guvernul României.
Cheltuielile suplimentare făcute de România nu sunt recunoscute de Guvern, situație în care guvernanții au transmis o solicitare către CE pentru a dezbate subiectul deficitului bugetar al României în cadrul următoare întâlniri a miniștrilor de Finanțe din spațiul comunitar.
Potrivit surselor din Guvern, deficitul bugetar uriaș de anul trecut ar fi explicat prin cheltuielile cu Justiția și majorările pentru salariile magistraților, care au avut o pondere foarte mare în totalul cheltuielilor, în jur de 6 miliarde de lei, dar și alte cheltuieli cu prima de emisiune a obligațiunilor în valoare de 5,9 miliarde de lei, potrivit Antena3.ro
CITEȘTE ȘI:
Deficit bugetar de 2,07% din PIB în primele trei luni. Consiliul Fiscal: „Anul acesta deficitul va fi peste 6%”.
Faptul că România nu reușește o gestionare predictibilă și transparentă a finanțelor, ci accentuează deficitul bugetar prin setul de măsuri fiscale adoptate și cheltuieli în creștere cu aparatul bugetar, poate duce la pierderea fondurilor europene convenite prin jaloanele PNRR.
Acest aspect ar putea avea urmări directe asupra proiectelor majore de infrastructură derulate sau asumate de România, precum construcția de infrastructură rutieră (autostrăzi), dar și în cazul proiectelor de infrastructură sanitară sau educațională derulate prin intermediul fondurilor europene.
Potrivit celor mai recent estimări publicate, Comisia Europeană prognozează un deficit bugetar de peste 6,5% din PIB pentru 2024, în cazul României.
Deficit bugetar de peste 2% din PIB în primele luni ale lui 2024
Deficitul bugetar a trecut de 2% din PIB în primele trei luni ale anului, iar potrivit analiștilor financiari România riscă să înregistreze la finalul lui 2024 un deficit de peste 6%.
Deficitul bugetar s-a situat la 2,07% din PIB pentru primele trei luni ale lui 2024, potrivit datelor preliminare, în contextul în care în primele luni au fost făcute plăţi de 5-6 miliarde de lei pentru contracte de înarmare, în timp ce cheltuielile sunt în creştere de aproape două ori faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat recent ministrul Finanţelor, Marcel Boloş,
Potrivit estimărilor optimiste ale ministerului Finanțelor, în 2024, deficitul bugetar este estimat la 86,6 miliarde de lei (5% din PIB în termeni cash), faţă de 89,9 miliarde lei (5,7% din PIB) realizat în 2023.
Potrivit estimăriii Comisiei Europene deficitul bugetar ar putea depăși 6% din PIB în acest an și ar putea ajunge pragul de 7%.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: