Economie

Reducere substanțială a volumului lucrărilor de construcții. Scădere de peste 30% la clădirile rezidențiale, în primele trei luni ale anului.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primul trimestru din acest an, iar sectorul clădirilor rezidențiale pare să traverseze o perioadă diificilă.

Volum redus al lucrărilor de construcții în primul trimestru din 2024/Foto: pixabay.com Volum redus al lucrărilor de construcții în primul trimestru din 2024/Foto: pixabay.com

 

 


Volum redus al lucrărilor de construcții în primul trimestru din 2024

În primele trei luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 7,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. 

CITEȘTE ȘI: 
Evoluție modestă pe piața construcțiilor din Cluj. Scade numărul clădirilor rezidențiale autorizate la început de an. Creștere ușoară a autorizațiilor de construcție, în februarie.

Clădirile de locuințe (rezidențiale) au înregistrat o scădere de 31,8% la finalul lunii martie 2024, potrivit sursei citate.


Volumul construcțiilor, revenire ușoară în martie

În martie 2024, comparativ cu februarie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 43,7%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+58,2%), clădirile rezidenţiale (+46,5%) şi la clădirile nerezidenţiale (+20,2%).


2024, un an marcat de provocări pe piața clădirilor rezidențiale

Anul 2024 a început timid pentru piața clădirilor rezidențiale. În contextul modificărilor fiscale și a unei economii instabile, marcată de un deficit bugetar în creștere, piața contrucțiilor rezidențiale din Cluj a încercat o ușoară revenire în luna februarie, cu 41 de autorizații de construcție emise în plus comparativ cu luna precedentă. 

Spre exemplu, în februarie 2024, în județul Cluj s-au eliberat 106 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu 58 mai puține comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, potrivit datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică (DSJ) Cluj. 


De altfel, piața construcțiilor a fost greu încercată la nivel național. Pe obiecte de construcţii, în perioada ianuarie-martie 2024, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-34,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,6%), comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,8%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,9%. Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,8%, respectiv cu 1,7%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 9,1%. Pe obiecte de construcții, s-a înregistrat scădere la clădirile rezidențiale (-31,8%). Construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,2%, respectiv cu 1,5% .

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate din 2025. Analist financiar: Măsura este „inevitabilă”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter