Economie

Românii, printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal. Top 3 state cu cea mai scurtă săptămână de lucru.

Românii lucrează mai mult decât majoritatea europenilor. La polul opus se află olandezii.

Românii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate pe săptămână/Foto: pexels.com Românii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate pe săptămână/Foto: pexels.com

 

 


Durata obişnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană a fost anul trecut de 36,1 ore, în medie, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

CITEȘTE ȘI: 
România, printre țările europene cu cel mai mic salariu minim. Top 3 cele mai mari salarii minime în UE.

Potrivit acestor date, există diferenţe semnificative în rândul statelor membre. Astfel cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână s-a înregistrat în Grecia (39,8 ore), România (39,5 ore), Polonia (39,3 ore) şi Bulgaria (39 ore).


TOP 3 state cu săptămâna de lucru scurtă

În contrast, Ţările de Jos au cea mai scurtă săptămână de lucru (32,2 ore), urmate de Austria (33,6 ore) şi Germania (34 ore).

CITEȘTE ȘI: 
În ce țări locuiesc cei mai educați europeni?

În 2023, activităţile economice din UE unde s-a înregistrat cea mai lungă săptămână de muncă au fost: agricultură, silvicultură şi pescuit (41,5 ore), minerit şi activităţi extractive (39,1 ore) şi construcţii (38,9 ore), iar cea mai scurtă săptămână de muncă se înregistra în activităţile în care angajatorii sunt gospodării (26,7 ore), educaţie (31,9 ore), arte, divertisment şi activităţi recreative,divertisment şi activităţi recreative (33 ore).


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România a avut cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2024

Proiect de lege. Săptămâna de lucru de patru zile pentru angajaţii români

Ultimele Stiri
abonare newsletter