Economie

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Ca om de afaceri, dacă te-ai folosit de traficanții de influență, dacă ai dat șpagă, nu te mai victimiza”

Ca om de afaceri, dacă te-ai folosit de traficanții de influență, dacă ai dat șpagă ca sa obții beneficii, dacă-ți lipsesc standarde minime de integritate și ai intrat în necazuri – nu te mai victimiza. Nu meriți compasiunea nimănui.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Mă întreb ce gândesc sutele de oameni de afaceri când se uita la scandalul mediatic cu „consultanții”, „generalii” și „serviciile”, o poveste propagată pe toate canelele media, zi si noapte, cu totul întâmplător la competiție cu întrecerea electorală -  care a devenit oricum neinteresanta, este teribil de lipsita de vlagă, doar un campionat național de sondaje.   

 


De fapt pentru mediul de afaceri nu exista nici o îndoiala că povestea este adevărata într-o proporție covârșitoare și că este foarte posibil ca vieți, cariere, destine sau afaceri să fi fost spulberate. Pentru că orice om de afaceri, în cariera lui, a fost pus în fața unei situații similare și a trebuit sa ia o decizie. 

În industria farmaceutică, undeva in perioada 2010-2017, existau 3-4 companii notorii de „consultanță”, la care toată industria era trimisa sau mergea din proprie inițiativa dacă avea vreo problemă – erau zeii „consultanței” în medicamente. Vrei să obții mai repede o autorizare, vrei un medicament pe lista de compensate, vrei un preț mai bun, vrei să ți se reducă infama taxa clawback? Du-te la cei 3-4 „consultanți”, ei te rezolvă  - echipe competente, birouri primitoare, contracte profesioniste, tranzacții bancare transparente, lideri carismatici care au lucrat sau aveau experiența în industrie. Și plăteai ce ți se cerea, ajunseseși la asemenea disperare încât plăteai. Poate că unii membrii ai industriei au obținut prin cei 3-4 „consultanți” ceea ce își doreau, poate alții nu. Dar toți cei care se duceau la ei pentru „consultanța” știau că se duc la niște traficanți de influență. Și toți știau sau bănuiau unde se vor duce banii.


A fost cea mai neagră perioadă din istoria industriei, începuseră să dispară medicamente din piața, nu intrau în uz nici un fel de medicamente inovative, nu se construiau fabrici noi în România, în vreme ce în Polonia, Ungaria si Cehia industria devenea tot mai puternica. România este azi la coada unei lungi liste de clasamente de sănătate și din cauza interferentei acestor 3-4 „consultanți”.

Tot mediul de afaceri știe că aceasta casta a „consultanților” a existat (și mai exista) în toate sectoarele economice și că foarte mulți oameni de afaceri au apelat la ea, se duceau pentru „consultanță” deși știau exact că riscă să intre, într-un fel sau altul, într-un joc foarte periculos ca parteneri ai  traficanților de influență.


Oamenii de afaceri care s-au dus la „consultanți” deși știau că aceștia sunt traficanți de influență și au intrat in necazuri nu merită compasiunea nimănui. 

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Poate până în 2027, când se termină spitalele regionale, vom găsi o cale să reducem burn-out-ul medicilor, teama de malpraxis şi intenţia de plecare din ţară”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Medicii de familie sunt cea mai importantă linie de apărare a sănătății publice”

Ultimele Stiri
abonare newsletter