Economie
Deficitul bugetar a crescut la 3,6% din PIB după doar șase luni. Consiliul UE: „România nu a luat măsuri eficiente pentru a-şi corecta deficitul”.
Consiliul UE avertizează că România „nu a luat măsuri eficiente pentru a-și corecta deficitul”, în condițiile în care deficitul bugetar a ajuns la 3,6% din PIB, în primele șase luni ale anului.
Avertismentul Consiliului UE: „România nu a luat măsuri eficiente pentru a-și corecta deficitul bugetar”|Foto: monitorulcj.ro
Deficitul bugetar al României a atins, în prima jumătate de an, 3,6% din PIB. Mai exact, deficitul bugetar a crescut în iunie, comparativ cu luna mai, cu 0,2 puncte procentuale, iar față de primele 6 luni din 2023 este mai mare cu 1,28 puncte procentuale.
CITEȘTE ȘI:
Analiștii anunță cum vom plăti, după alegeri, costurile campaniei PSD pe bani publici. România se îndreaptă spre un deficit bugetar comparabil cu cel din pandemie.
Concret, deficitul este de 63,67 miliarde lei în primele șase luni ale lui 2024, faţă de deficitul de 37,21 miliarde lei, aferent celor şase luni ale anului 2023, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, date vineri publicităţii.
Cheltuieli în creștere
Veniturile totale au însumat 275,50 miliarde lei în prima jumătate a anului 2024, înregistrând o creştere de 13,5% (an/an), susţinută de încasările din venituri curente - contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe salarii, impozit pe profit şi venituri nefiscale.
În același timp, cheltuielile statului au crescut substanțial. Astfel, cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 339,17 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 21,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele şase luni ale anului 2024 au înregistrat o creştere cu 1,8 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 17,4% din PIB la 19,2% din PIB.
Consiliul UE: România rămâne în procedură de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit excesiv şi a decis, în cazul României, să rămână deschisă procedura existentă de deficit excesiv.
„România, care este în procedura de deficit excesiv din 2020, nu a luat măsuri eficiente pentru a-şi corecta deficitul şi, prin urmare, procedura ar trebui să rămână deschisă”, se arată în informarea publicată vineri de Consiliul UE.
Pe lângă România, printre statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv se regăsesc Franţa, Italia, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovacia.
CITEȘTE ȘI:
Lipsa de reforme din România, criticată dur de Comisia Europeană. „Dezechilibre excesive, pe fondul unei acțiuni politice slabe”. Riscuri privind suspendarea fondurilor.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat luna trecută, România se confruntă cu dezechilibre fiscal-economice majore și riscă suspendarea fondurilor europene.
Nu e prima dată când România intră în atenția Comsiei Europene din cauza haosului fiscal și a măsurilor ce au dus deficitul bugetar la cote alarmante, chiar din primele luni ale anului.
În martie 2024, reprezentanții Comisiei Europene se declarau „foarte îngrijoraţi referitor la situaţia fiscală din România” și prognozau un deficit bugetar de 6,9%-7% pe final de an.
Astfel, deficitul bugetar va creşte la 6,9% din PIB în acest an, iar ponderea datoriei publice generale ar urma să se mențină la peste 50% din PIB până la sfârşitul lui 2024, de la 48,8% în 2023.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: