Economie

Consiliul Concurenței: „Există îngrijorări privind preluarea Profi de către Mega Image”. Tranzacția poate reduce posibilitățile de alegere ale consumatorilor și ar putea genera efecte negative pentru furnizori.

Consiliul Concurenței anunță că are o serie de îngrijorări concurențiale privind preluarea Profi Rom Food de către Delhaize „The Lion” Nederland, compania-mamă a lanțului de magazine Mega Image.

Consiliul Concurenței anunță că are o serie de îngrijorări concurențiale cu privire la tranzacția prin care compania-mamă a Mega Image vrea să cumpere magazinele Profi|Foto: profi.ro Consiliul Concurenței anunță că are o serie de îngrijorări concurențiale cu privire la tranzacția prin care compania-mamă a Mega Image vrea să cumpere magazinele Profi|Foto: profi.ro

 

 


În martie 2024, Consiliul Concurenței anunța că analizează tranzacţia prin care belgienii de Delhaize vor să preia, prin lanțul Mega Image, supermarketurile Profi din România.

CITEȘTE ȘI: 
Compania-mamă a Mega Image vrea să cumpere magazinele Profi. Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia.

Analiza viza evaluarea impactului tranzacției asupra consumatorului final şi al furnizorilor pe piaţa de vânzare cu amănuntul a bunurilor de consum curent.


Îngrijorări concurențiale: posibil impact negative asupra consumatorilor și furnizorilor

Consiliul Concurenței anunță, miercuri, că are o serie de îngrijorări concurențiale referitoare la tranzacția prin care Delhaize „The Lion" Nederland B.V. (Mega Image) preia Profi Rom Food S.R.L..

Îngrijorările rezultate în urma analizei efectuate de autoritatea de concurență vizează atât piața comerțului cu amănuntul, cât și piața achizițiilor de produse de consum curent preponderent alimentare.


„Astfel, pe unele piețe locale, unde sunt prezente cele două rețele, operațiunea poate conduce la reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor pentru achiziția de produse alimentare.
De asemenea, tranzacția ar putea genera efecte negative asupra activității unor furnizori având în vedere, pe de o parte, reducerea numărului de companii achizitoare și, pe de altă parte, consolidarea poziției Mega Image pe piața de achiziții”, informează, miercuri, Consiliul Concurenței.

„Așa cum știți, Comisia Europeană a fost de acord să ne transfere analiza acestui caz, la solicitarea noastră, având în vedere că piața românească este cea mai afectată. Este cea mai mare tranzacție pe piața de retail din România și este nevoie de o analiză complexă. De aceea ne consultăm cu autoritățile din alte state membre care au gestionat tranzacții similare, dar vrem să aflăm și punctele de vedere ale celor afectați: producători agricoli și procesatori, concurenți, asociații de consumatori”, a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.


Delhaize „The Lion" Nederland B.V. (Mega Image) poate transmite Consiliului Concurenței propuneri de angajamente pentru a înlătura îngrijorările concurențiale. Propunerile de angajamente vor fi evaluate, iar autoritatea de concurență va consulta terţii cu privire la eficacitatea acestora, sub forma unui test de piaţă. Consiliul Concurenței așteaptă eventuale observaţii de la furnizori și/sau concurenți cu privire la îngrijorările concurenţiale ridicate de autoritatea de concurenţă.

Tranzacție de peste 1 miliard de euro

La finele lunii octombrie 2023, Fondul de private equity MidEuropa anunţa, printr-un comunicat, că a încheiat un acord privind vânzarea Profi Rom Food către Ahold Delhaize, din care face parte şi lanţul Mega Image, pentru suma de 1,3 miliarde de euro.


Vânzarea Profi către Ahold Delhaize reprezenta cea mai mare tranzacţie pe segmentul de produse alimentare din Europa continentală care implică un fond de private equity. De asemenea, tranzacţia era cea mai mare de până la acel moment pe segmentul alimentar din Europa Centrală şi de Est, însă a fost condiţionată de obţinerea aprobărilor necesare din partea organismelor de reglementare, fiind preconizat a se finaliza în 2024.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Compania-mamă a Mega Image vrea să cumpere magazinele Profi. Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia.

abonare newsletter