Economie

România și Bulgaria, cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din UE

România și Bulgaria au cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană.

România și Bulgaria au cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană | Foto: pexels.com România și Bulgaria au cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană | Foto: pexels.com

 

 


Rata locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană s-a situat la 2,4%, în trimestrul doi din 2024, în scădere de la 2,6% în precedentele trei luni şi de la 2,9% în perioada similară din 2023, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

 


În perioada aprilie-iunie 2024, cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante în rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele erau în România (0,7%), Bulgaria (0,8%), Spania şi Polonia (ambele cu 0,9%), în timp ce ţările membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante au fost Belgia şi Ţările de Jos (ambele cu 4,4%) şi Austria (4%).

În zona euro, rata locurilor de muncă vacante a fost de 2,6% în trimestrul doi din 2024, în scădere de la 2,9% în precedentele trei luni şi de la 3,1% în perioada similară din 2023.


Comparativ cu trimestrul doi din 2023, rata locurilor de muncă vacante a crescut în şase state membre UE, a rămas stabilă în trei şi a scăzut în 18 ţări membre UE. Cel mai sever declin a fost în Germania (minus 1 pp), Austria (minus 0,9 pp) şi Suedia (minus 0,8 pp). În România, rata locurilor de muncă vacante a scăzut de la 0,8% în trimestrul doi din 2023 la 0,7% în perioada aprilie-iunie 2024. Pe sectoare de activitate, în România, rata locurilor de muncă vacante era de 0,7% în industrie şi construcţii, respectiv de 0,6% în servicii, în trimestrul doi din 2024.

La nivelul Uniunii Europene, rata locurilor de muncă vacante era de 2,2% în industrie şi construcţii, respectiv de 2,7% în servicii. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Criză majoră la Boeing: 33.000 de angajați în grevă. Compania, aproape de statutul „junk”.

Exodul pensionarilor americani: De ce aleg România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter