Economie
Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Nicolae Ciucă, se prăbușește producția industrială, cheia dezvoltării unei economii puternice. Te rog, ascultă-i pe șefii de fabrici din România”.
Nicolae Ciucă, tot mai mult din ceea ce consumăm vine din import pentru ca noi nu mai avem fabrici și uzine. Vorba lui Ion și Gheorghe, doi ardeleni care pierd trenul ce trebuia să-i ducă la București să vândă telemea, îi bai când n-ai lucrul tău.
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj
Nicolae Ciucă a intrat în multe fabrici în ultimii doi ani și, în orice caz, mulți membri marcanți PNL au avut contacte cu fabricile din România. Cel puțin doctrinar principiile liberale ale economiei sunt favorabile mediului de afaceri.
Sună grăitor conceptele generoase „linia roșie a cotei unice” și „fără taxe noi”, însă diavolul stă în detalii, pentru că în România avem un festival criptic de încălcare flagrantă tocmai a celor două concepte.
CITEȘTE ȘI:
Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „5 miliarde de Euro. O investiție industrială high-tech lângă Dresda, un oraș un pic mai mare decât Cluj-Napoca”
Amnistia fiscală dată recent este o formă distorsionată de încălcare a conceptelor „linia roșie a cotei unice” și „fără taxe noi”.
Menținerea cu proptele a zeci de companii de stat care înregistrează pierderi de ani de zile este alt exemplu de viciere a conceptelor „linia roșie a cotei unice” și „fără taxe noi”.
Și, nu în ultimul rând, criminalitatea fiscală de nestăvilit - ne lovim la tot pasul de evaziune fiscală și muncă la negru - râde în față conceptelor „linia roșie a cotei unice” și „fără taxe noi”.
Nicolae Ciucă, să avem curaj sa privim realitatea în față. Cade economia pentru că se prăbușește producția industrială. Și nici măcar nu are legătură cu principiile „linia roșie a cotei unice” și „fără taxe noi”.
Scade cererea, în special pe piața internă, fabricile din țară sunt incapabile să facă față importurilor, produsele importate au prețuri mai mici pentru că sunt fabricate cu subvenții la ele în țară și sunt susținute de diplomație economică.
Nu se produce resursa umană calificată și specializată, sistemul de învățământ este total decuplat de piața muncii, copiii noștri nu termină școală sau, după ce termină studiile obligatorii, uneori chiar cu burse, pleacă din țară.
Aprobările pentru finanțările investițiilor industriale noi se dau foarte încet și greoi, durează ani de zile până se pune în execuție un proiect.
Lanțurile de aprovizionare cu echipamente, materii prime și materiale sunt tot mai lungi și mai scumpe din cauza dependenței de Asia, conflictelor din Ucraina și Marea Roșie și complicațiilor incredibile din Schengen-ul terestru.
Colectarea creanțelor începe să devina o problemă gravă cu efect de domino când este vorba de proiecte finanțate din fonduri publice - întârzierile la plata de aproape un an sunt noua normalitate.
Nicolae Ciucă, tot mai mult din ceea ce consumăm vine din import pentru ca noi nu mai avem fabrici și uzine. Toata tehnologia, echipamentele și materialele pentru marile proiecte din PNRR vin din import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine. Toata tehnologia, echipamentele și materialele din Green Deal și Digital vin din import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine. Ce mai, toate lucrările de refacere după inundațiile de săptămâna trecută vor fi executate cu tehnologie, echipamente și materiale care vin import pentru că noi nu mai avem fabrici și uzine.
O spun cu regret, vin din import până și banalele batiste, accesorii vestimentare.
O să stăm cu mâna întinsă la străini, să primim din import lucruri simple pe care am fi putut să le fabricăm în țară. Deja stăm cu mâna întinsă pentru mâncare, chimie, energie și apărare.
Nicolae Ciucă, vorba lui Ion și Gheorghe, doi ardeleni care pierd trenul ce trebuia să-i ducă la București să vândă telemea, îi bai când n-ai lucrul tău.
Avem nevoie de fabrici și uzine la noi în țară, mâncare, chimie, energie, apărare. Avem nevoie de lucrul nostru.
Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: