Economie

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Dezbaterile economice organizate de DWNT în cadrul Herbstfest din Cluj-Napoca sunt cel mai important eveniment de afaceri al toamnei”

Teme actuale atât pentru județul Cluj, cât si pentru regiunea Transilvania, o regiune care s-a dezvoltat economic puternic grație inclusiv a investitorilor industriali din Germania.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Salut din toată inima organizarea de către DWNT - Clubul de afaceri al Transilvaniei de Nord vorbitor de limba germană - a celor doua dezbateri pe teme economice:  „România - cum putem deveni o economie și o industrie de export?”  și „Învățământul dual academic - motor de creștere în economie”. Sunt două teme actuale atât pentru județul Cluj cât si pentru regiunea Transilvania, o regiune care s-a dezvoltat economic puternic grație inclusiv a investitorilor industriali din Germania.

Ca reprezentant al celui de-al treilea mare exportator al județului Cluj, al unuia dintre membrii fondatori al clusterului de învățământ dual clujean și al unei companii care colaborează în producția industrială cu nume mari din ingineria germană precum Uhlmann, Bausch & Stroebel și alții, regret nespus ca nu am putut răspunde invitației de a participa la discuții.

CITEȘTE ȘI: 
Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „5 miliarde de Euro. O investiție industrială high-tech lângă Dresda, un oraș un pic mai mare decât Cluj-Napoca”

Cred ca este extrem de important să învățăm din experiența lideriilor unor companii germane atunci când vorbim despre exporturi - Germania are un excedent enorm de balanță comercială - sau despre formarea resursei umane calificate și specializate, încă din timpul învățământului profesional și universitar - se știe ca Germania formează generații excepționale de lucrători în industrie, nu degeaba vorbim de „german engineering”, care a devenit un generic pentru performanță, eficiență si calitate.  

Putem învăța foarte multe de la companiile germane în ceea ce privește dezvoltarea resursei umane, pentru a stopa problema furtului în masă de angajați de către companiile care nu investesc în nici o formă de educație. În același timp România se confruntă în continuare cu fenomenul de brain-drain și de export de brațe de muncă, în loc să exporte produse fabricate în județ cu valoare adăugată. Iar despre deficitul de balanță comercială nici nu are rost să mai pomenim, el depășește 10% din PIB, fiind mult mai periculos decât deficitul bugetar sau cel de cont curent.

Așadar, cele două teme, creșterea ponderii exporturilor pentru a reduce deficitul de balanță comercială a României și implicarea companiilor în extinderea învățământului dual sunt teme de mare interes care nu trebuie ratate. Poate că din aceste dezbateri se pot naște niște soluții pentru a atrage tânăra generație către profesiile din producția industrială, a reține elevii și studenții care au beneficiat de bursă la angajatorul care a plătit-o, a remunera angajații companiilor care predau elevilor și studenților în învățământ dual și a penaliza companiile care nu investesc în învățământ dual și fură angajați. Desigur, va fi util să se prezinte experiența Germaniei în combaterea muncii la negru, care este omniprezentă în România.


Felicitări DWNT pentru organizarea celor două dezbateri economice și, desigur, urarea ca Herbstfest să fie și un succes de distracție și relaxare.

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Ion și Gheorghe, doi ardeleni, despre Planul Mario Draghi: No! Nu așa am tăt spus și noi? Mintenaș să avem fabrici și uzine peste tot!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter