Economie

Oficial. România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.

România a devenit cel mai important producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, depășind chiar și Olanda. Rezultatul vine pe fondul exploatării resurselor din Marea Neagră.

România a devenit cel mai important producător de gaze naturale din UE|Foto: Depositphotos.com România a devenit cel mai important producător de gaze naturale din UE|Foto: Depositphotos.com

 

 


România a devenit, pentru prima dată, cel mai mare producător de gaze din UE, urmată de Olanda și Germania, potrivit raportului trimestrial al Comisiei Europene. Informațiile au fost confirmate de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care semnalează că România este lider în privința producției de gaze naturale, cu 2,3 miliarde de metri cubi de gaz.

Până în prezent, România era al doilea producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda.


România, lider european al producției de gaze naturale

„În premieră, România a devenit deja cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. 

CITEȘTE ȘI: 
România are depozitele de gaze pline. Stocurile de gaze naturale au atins un grad de 100%.

Datele sunt aferente trimestrului al doilea din 2024 și confirmă statutul de lider pe care ni l-am asumat la nivel european, cu o producție de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz. Am „detronat” Olanda, care a înregistrat o producție de 2,2 miliarde de metri cubi. Față de anul trecut, producția de gaz românesc a crescut cu 1%”, a notat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook


Romgaz, compania din portofoliul ministerului energiei, a avut la șase luni o producție de gaz cu 5% mai mare, față de aceeași perioadă a anului trecut. 

„Au pus în producție 7 noi sonde anul acesta, inclusiv 100 Caragele, sondă pusă în producție în doar 75 de zile, record absolut”, a explicat Burduja. 


România își va dubla producția de gaz prin exploatarea resurselor din Marea Neagră

În 2024, Romgaz va aloca 600-800 milioane lei pentru creșterea producției de gaz românesc (la 6 luni, 1,25 miliarde lei, inclusiv investiția în Neptun Deep). În aceeași perioadă, românii au beneficiat de al patrulea cel mai ieftin preț la gaz, conform datelor Eurostat. 

CITEȘTE ȘI: 
Plafonarea prețurilor la energie ar putea fi prelungită după 31 martie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea facturilor”.

„Din 2027, prin gazele de mare adâncime din Marea Neagră, ne vom dubla efectiv producția de gaz românesc. Vom avea un preț și mai bun la gaz, vom atrage și mai multe investiții în economie, și vom susține întreaga regiune să își reducă dependența față de gazul rusesc”, a adăugat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 


Burduja a amintit de recenta tentativă de blocare a proiectului Neptun Deep a unei organizații neguvernamentale, care a susținut că pe fundul mării ar exista vestigii antice.

„Suntem pregătiți să finalizăm toate aceste investiții strategice, oricât de multe interese am deranja. Investițiile sunt de miliarde de euro și au fost pregătite și avizate ca la carte. Independența energetică a românilor nu este negociabilă”, potrivit ministrului Sebastian Burduja. 

În perspectivă, prin creșterea producției de gaze naturale, românii vor putea beneficia de facturi mai mici. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

România are depozitele de gaze pline. Stocurile de gaze naturale au atins un grad de 100%.

Plafonarea prețurilor la energie ar putea fi prelungită după 31 martie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea facturilor”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter