Economie

Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025: crește TVA, impozitare venit cumulată cu CASS, creștere de la 16,5% la 20%

Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025: crește TVA la 21%, dar cu excepții, iar impozitul pe venit va fi cumulat cu CASS, ceea ce ar duce la o creștere de la 16,5% la 20%.

Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025|Foto: Marcel Boloș - Facebook Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025|Foto: Marcel Boloș - Facebook

 

 


Luni, într-un mesaj intern către USR, Elena Lasconi a avertizat că „bugetul de stat e franjuri și riscăm să nu putem plăti cheltuielile de funcționare ale statului în următoarele luni”, semnalează Defapt.ro

Necesarul de finanțare al statului din 2024 – suma pe care Ministerul Finanțelor o împrumută pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a rostogoli datoria publică veche – a fost revizuit la 250 de miliarde de lei în noiembrie (circa 14% din PIB). Suma este cu 69 de miliarde de lei mai mare decât estimarea de la începutul anului din Legea Bugetului, și cu 15 miliarde de lei mai mare decât estimarea de acum o lună, potrivit Curs de Guvernare.


Datele au fost făcute publice luni, de către Ministerul Finanțelor.

Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025


Potrivit Defapt.ro, propunerile avansate de Finanțe arată în felul următor:

  • TVA sare de la 19% la 21%. De la majorarea TVA-ului ar fi scutite alimentele și medicamentele, care vor avea cote reduse.
  • Impozitul pe venit ar fi cumulat cu CASS-ul – acum impozitul pe venit se calculează din baza fiscală din care se scad deja contribuțiile. Asta ar însemna că, de la un impozit pe venit plus CASS de 16,5% se ajunge la 20%, explică sursele DeFapt.ro.
  • toate indexările sunt înghețate, de la 1 ianuarie 2025

O discuție incipientă în PSD este ca CNAS să fie desființat, ceea ce ar presupune întoarcerea în anii 90. O economie s-ar face din desființarea acestei structuri birocratice, banii urmand sa fie gestionati de ministerul Sănătății. Pe de altă parte, finanțarea s-ar duce strict la spitale de stat, se va tăia finanțarea unităților medicale private, iar cine va dori să le folosească va trebui să plătească din propriul buzunar.


Citește în continuare:
EXCLUSIV Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025: crește TVA, impozitare venit cumulată cu CASS, creștere de la 16,5% la 20% – surse

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Datoria externă a României, în creștere cu 18 miliarde euro, în primele zece luni ale anului. Deficitul de cont curent ajunge la 24,2 miliarde euro.

Care sunt cele patru riscuri sistemice la adresa stabilității financiare a României. BNR: „Este importantă corectarea dezechilibrelor macroeconomice”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter