Economie
Clujul, principalul centru economic al Transilvaniei: 2,7 miliarde lei în sectorul construcțiilor
Clujul își menține poziția de lider în sectorul construcțiilor din Transilvania.
Clujul, principalul hub economic în zona Transilvaniei| Foto: pixabay.com
Sectorul construcțiilor resimte din plin impactul haosului fiscal promovat de guvernanți, iar evoluția pieței înregistrează o dinamică marcată de incetinirea economică prognozată de Comisia Europeană.
Astfel, dacă în august 2024, numărul autorizațiilor de construire emise în județul Cluj a scăzut, la începutul toamnei piața înregistra o revenire ușoară, astfel că numărul autorizațiilor de construcție era în creștere.
CITEȘTE ȘI:
Crește numărul autorizațiilor de construire eliberate la Cluj. 179 de autorizații, eliberate într-o singură lună.
Chiar dacă numărul firmelor dizolvate la nivel național a crescut cu 15% în primele 11 luni din 2024, iar domeniul construcțiilor nu face excepție, Clujul rămâne lider în zona Transilvaniei în acest domeniu de activitate.
Clujul, principalul hub economic în zona Transilvaniei
Clujul este principalul centru economic al Transilvaniei, cu 2,7 miliarde lei în sectorul construcțiilor.
Într-un clasament al celor mai mari 100 de antreprenori generali din domeniul construcțiilor în 2024, Clujul are 9 companii active și își menține statutul de lider economic în acest domeniu de activitate în zona Transilvaniei, potrivit unei analize publicate de platform Infohale.ro și citate de Economedia.ro. La nivel național, Clujul se clasează pe poziția a doua a topului, fiind depășit doar de zona București-Ilfov, care înregistrează 23 de firme de antrepriză generală.
În ceea ce privește cifra de afaceri, Clujul se situează pe al doilea loc la nivel național, cu un total de 2,7 miliarde lei, fiind surclasat doar de București-Ilfov, cu un total de 11 miliarde lei. Această distribuție reflectă dinamica economică și importanța regională a județelor în susținerea infrastructurii naționale.
Clasamentul este completat de județele Prahova cu o cifră de afaceri de 1,5 miliarde lei, Brașov - cu 1,3 miliarde lei, Botoșani - cu 1,2 miliarde lei și Bistrița-Năsăud - cu 1,1 miliarde lei, zone ce atrag majoritatea investițiilor în infrastructură și imobiliare. Astfel, în domeniul construcțiilor, Clujul se menține în top datorită cererii ridicate, a infrastructurii dezvoltate și prin atragerea de investiții.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: