Economie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre preluarea E.ON Furnizare de către o companie maghiară: „Legăturile MVM cu Federaţia Rusă sunt evidente”

Preluarea E.ON Furnizare de către compania MVM ar putea să nu fie permisă de statul român, în condițiile în care compania maghiară intenționează să vândă acţiunile pe care le va achiziţiona către entităţi terţe din afara UE.

Sebastian Burduja, despre preluarea E-ON Furnizare de către o companie maghiară: „Legăturile MVM cu Federaţia Rusă sunt evidente”|Foto: e.on - Facebook Sebastian Burduja, despre preluarea E-ON Furnizare de către o companie maghiară: „Legăturile MVM cu Federaţia Rusă sunt evidente”|Foto: e.on - Facebook

 

 


Potrivit ministrului Energiei Sebastian Burduja, legăturile dintre firma maghiară și Rusia sunt „evidente”. 

CITEȘTE ȘI: 
Preluarea E.ON Energie România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată pe fondul îngrijorărilor legate de influența Rusiei

Oferta de preț făcută de maghiarii de la MVM, estimată la peste 200 de milioane de euro, cu mult peste valoarea de piață, a generat suspiciuni privind implicarea Federației Ruse. 


Burduja: Implicarea Rusiei e evidentă

Legăturile companiei MVM cu Federaţia Rusă, ele sunt evidente din date deschise. Cumpără, de exemplu, de la Gazprom gaz, are legături pe zona nucleară cu Federaţia Rusă. Valoarea tranzacţiei a fost vehiculată la peste 200 de milioane de euro când o furnizare de două ori mai mică în România, anul trecut, s-a vândut cu 15 milioane de euro”, a explicat ministrul Energiei în cadrul emsiunii „În fața ta” de la Digi24. 

CITEȘTE ȘI: 
Avertisment dur al unui expert în energie: Ciolacu și Viktor Orbán oferă România Gazpromului lui Putin

Burduja a semnalat că în contractul trimis Ministerului Energiei se menționează că „MVM îşi rezerva dreptul să vândă la rândul ei acţiunile pe care le preia unor entităţi terţe, inclusiv din afara UE”, aspect ce trimite din nou la conexiunile companiei MVM cu Rusia. 


Astfel, oferta MVM de preluare a E.ON este în curs de revizuire după ce au apărut suspiciuni cu privire la motivele din spatele acesteia.

Achiziţia nu este finalizată până când statul român nu o aprobă, astfel că cel mai probabil tranzacția va face subiectul analizei Comisiei de examinare a investiţiilor străine directe.


MVM este a doua companie ca mărime din Ungaria după venituri și a fost principalul importator de gaz rusesc în Ungaria.

Încă de la finalul anului trecut, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunța că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM ar putea intra în atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM, în atenția CSAT. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Achiziţia nu este finalizată până când statul român nu o aprobă”.

Preluarea E.ON Energie România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată pe fondul îngrijorărilor legate de influența Rusiei

Ultimele Stiri
abonare newsletter