Economie

Salariul de bază minim brut pe țară, actualizat în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii

O nouă formula de calcul a salariului minim, adoptată joi de Guvern. Astfel, salariul de bază minim brut pe țară va fi actualizat în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii.

O nouă formula de calcul a salariului minim|Foto: monitorulcj.ro O nouă formula de calcul a salariului minim|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Guvernul a stabilit, joi, prin hotărâre, că salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, va fi actualizat anual în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii, potrivit anunțului făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Cum va fi calculat salariul minim

„Este mecanismul de calcul european care va fi aplicat și în România. 


CITEȘTE ȘI: 
Topul european al salariilor minime în 2025. România a depășit țări precum Ungaria, Grecia și Cehia la puterea de cumpărare.

Iar această reformă asumată de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență va aduce predictibilitate evoluției salariului minim brut” a explicat Constantin într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Legea care stabilește o formulă clară după care se va calcula salariul minim a fost adoptată în toamna lui 2024 și reprezintă o transpunere a Directivei (UE) 2022/2041 în legislația națională și unul dintre jaloanele asumate de România prin PNRR. În prezent, salariul minim brut este de 4.050 lei/lună.


Astfel, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește și se actualizează cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, potrivit unei formule de calcul, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede că, în situaţia în care raportul dintre valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prognozat aplicând formula şi câştigul salarial mediu brut lunar este mai mic de 52%, se negociază în cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social într-o marjă cuprinsă între rezultatul formulei şi evaluarea gradului de adecvare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în funcţie de nivelul orientativ de 47%-52% al ponderii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în câştigul salarial mediu brut.


Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit pe baza unor indicatori clari, precum: puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieții, nivelul general al salariilor, rata de creștere a salariilor, productivitatea muncii la nivel național.

În România sunt circa 1,6 milioane de angajați încadrați cu salariul minim pe economie. Țara noastră s-a angajat la aplicarea directivei europene ce presupune trecerea la salariul minim european. Directiva UE are în vedere stabilirea salariilor minime adecvate, promovarea negocierii colective privind salariile și îmbunătățirea condițiilor efective ale lucrărilor.


care va fi calculat în funcție de salariul mediu brut de la nivelul țării.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Salariul minim brut, majorat la 4.050 lei de la 1 ianuarie 2025

Topul european al salariilor minime în 2025. România a depășit țări precum Ungaria, Grecia și Cehia la puterea de cumpărare.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025

Ultimele Stiri
abonare newsletter