Economie

Salariul minim brut, majorat la 4.050 lei de la 1 ianuarie 2025

De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va crește la 4.050 de lei.

Salariu minim pe economie, majorat din ianuarie 2025| Depositphotos.com Salariu minim pe economie, majorat din ianuarie 2025| Depositphotos.com

 

 


Salariul minim brut crește 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025, cu menținerea măsurii de neimpozitare a sumei de 300 de lei, în urma acordului agreat, miercuri, de reprezentanții Guvernului cu Sindicatele și Patronatele.

Potrivit Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, pe care România s-a angajat să o aplice, valoarea venitului minim trebuie să se încadreze intre 47% și 52% din salariul minim european. România se va apropia astfel de limita de jos a salariului minim european (47%).


De la 1 iulie 2024, salariul minim brut din România a fost majorat de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună.

CITEȘTE ȘI: 
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie. Aproximativ 1,6 milioane de angajaţi vor primi bani în plus.

Prin creșterea la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025, venitul minim brut va ajunge la 47% din salariul minim european.


Cum se calculează salariul minim european

În România sunt circa 1,6 milioane de angajați încadrați cu salariul minim pe economie. Țara noastră s-a angajat la aplicarea directivei europene ce presupune trecerea la salariul minim european, care va fi calculat în funcție de salariul mediu brut de la nivelul țării.

Noul salariu minim se va raporta la jumătate din salariul mediu și va fi influențat de inflație și de productivitatea muncii. 


Potrivit Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, pe care România s-a angajat să o aplice, salariul minim european se calculează în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, pentru a determina costul vieții. Fiecare țară ar avea astfel propriul salariul minim european care să asigure un trai decent.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie. Aproximativ 1,6 milioane de angajaţi vor primi bani în plus.

România trece din toamnă la salariul minim european. Cum va fi calculat?

Ultimele Stiri
abonare newsletter