Economie

Licitaţia pentru tronsonul Gilău – Nadăşelu s-a încheiat!

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/21/05 autostrada.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Din cauza unor contestaţii depuse de firme, dar şi pentru că a fost nevoie de o serie de modificări şi completări ale documentelor, licitaţia a fost amânată până acum de cinci ori. </strong></p>

 


Compania Naţională de Drumuri (CNADNR) a încheiat ieri licitaţia pentru secţiunea Gilău – Nadaşelu din Autostrada Transilvania (A3), după mai bine de jumătate de an de aşteptare.

Constructorii au putut să-şi depună ofertele până ieri la ora 16:00, urmând ca deschiderea lor să se facă azi începând cu ora 10:00. „În minim 20 de zile de la deschiderea ofertelor se va cunoaşte numele câştigătorului licitaţiei”, au declarat pentru Monitorul de Cluj reprezentanţii CNADNR.


Lucrarea va fi atribuită firmei care va oferi cel mai mic preţ, urmând ca execuţia acesteia să fie finalizată potrivit planului în 72 de luni de la data încheierii contractului. Vă reamintim că, finanţarea lucrărilor este asigurată în proporţie de 85% din fonduri europene nerambursabile, iar restul de 15% de la bugetul de stat.

Porţiunea de autostradă va avea 8,7 kilometri şi va tranzita două localităţi din judeţul Cluj, până la kilometrul 5 pe raza comunei Gilău, iar restul pe raza localităţi Gârbău. Cei 8,7 kilometri fac parte din tronsonul 3a de 25 de kilometri, între Gilău şi Mihăeşti.


Potrivit estimărilor întreaga lucrare va costa peste 70 de milioane de euro, mai exact între 8 si 8,9 milioane de euro pe kilometru.

Alte patru loturi scoase la licitaţie tot acum


Tot până ieri s-au primit ofertele şi pentru pentru loturile 2, 3 si 4 (72 de km) din Autostrada Lugoj – Deva şi pentru lotul 2 (25,6 km) din Timişoara – Lugoj.

Potrivit CNADNR, lotul 2 din autostrada Timişoara – Lugoj are 25,6 kilometri, ar urma să fie realizat în 2 ani si 6 luni şi va costa în jur de 611,88 milioane de lei, fără TVA (5,3 milioane de euro pe kilometru).


Loturile 2 şi 3 din Autostrada Lugoj – Deva vor avea în total 50 kilometri, vor costa în jur de 9,3 milioane de euro pe kilometru şi vor fi finalizate în 2 ani şi 6 luni. Acelaşi termen de proiectare şi execuţie îl are şi lotul 4, cu o lungime de 22,14 km, evaluat la 10,5 milioane de euro/km.

În total, licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia celor 100 de kilometri din Autostrada A1, parte a Coridorului IV paneuropean, şi a 9 kilometri din Autostrada Transilvania A3, au o valoare de aproximativ 1 miliard de euro.

A3 în lucru de şapte ani

Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro, încheiat cu compania americană Becthel pentru construcţia unui traseu de 415 kilometri. După şapte ani de la lansarea proiectului, au fost finalizaţi doar 52 de kilometri.

Contractul cu Bechtel a fost renegociat în 2011, compania americană urmând să finalizeze doar două tronsoane din cele opt ale autostrăzii.

Bechtel continuă lucrările la tronsoanele Câmpia Turzii-Gilău şi Suplacu de Barcău-Borş, reprezentând 118 kilometri din cei 415 kilometri ai autostrăzii. Traseul autostrăzii mai cuprinde şase secţiuni însumând 297 km, respectiv Braşov-Făgăraş (53 km), Făgăraş-Sighişoara (52 km), Sighişoara-Ogra (56 km), Ogra-Câmpia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihăileşti (24 km) şi Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km).

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter