Economie

România va primi 400 milioane euro, fonduri UE în 2014-2015, pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor

României îi revin 400 de milioane de euro în perioada 2014-2015 din cei 6 miliarde euro stabilit de Consiliul European pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani, a anunţat, vineri, preşedintele ţării, Traian Băsescu, potrivit Mediafax.ro.

"Guvernul poate să dirijeze cele 400 de milioane în doi ani către diminuarea şomajului în rândul tinerilor", a afirmat preşedintele Băsescu, la Bruxelles, în conferinţa de presă de la finalul Consiliului European.

El a arătat că banii pot fi alocaţi pentru acţiuni destinate atât persoanelor din mediul rural, cât şi tinerilor din mediul urban, fiind vizate regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Centru şi Sud-Est, în care şomajul în rândul acestei categorii de tineri este de peste 25%.


Băsescu a arătat că alocarea pentru România ar putea urca la aproximativ 470-500 de milioane de euro în urma redistribuirii la nivel european a altor 2 miliarde de euro, sursele urmând să fie identificate de Comisia Europeană în următorii doi ani din programele nefinalizate sau pe care au loc dezangajări de fonduri.

Preşedintele a arătat însă că Guvernul român trebuie să prezinte Comisiei Europene până în ianuarie 2014 "un program corespunzător" privind utilizarea acestor bani.


"Având în vedere că aceşti bani trebuie cheltuiţi este foarte important ca guvernele naţionale să realizeze un program de implementare a acestei priorităţi, reducerea şomajului în rândul tinerilor. Ceea ce înseamnă că la Comisie trebuie prezentat acest plan cu suficient timp înainte de ianuarie 2014. Nimeni nu va da banii fără să existe un plan corespunzător, asta să fie foarte clar", a afirmat Băsescu, care a adăugat că nu exclude ca banii care nu vor fi accesaţi la timp de România să fie redistribuiţi către alte state.

Potrivit preşedintelui, se va pune accentul pe utilizarea fondurilor europene pentru proiecte de ucenicie şi formare profesională a tinerilor la locul de muncă, iar România are legislaţia adecvată prin legea educaţiei din 2011.


O altă sursă de finanţare europeană pentru tinerii şomeri este reprezentată de două programe ale Băncii Europene de Investiţii (BEI) pe care România le poate accesa - programul "Investiţii în competenţe" şi programul "Locuri de muncă pentru tineri", a precizat Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter