Economie

Brantner şi Rosal, somate să investească

<p><img src="documente/stories/03_martie/22_ziua/08 tomberoane gunoi rp.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px 2px;" />Firmele de salubrizare sunt atenţionate să renunţe la conflicte şi să respecte obligaţiile contractuale asumate.</p> <p> </p>

 

Primăria clujeană a somat ieri cele două companii de salubrizare, Rosal Grup SRL şi Brantner Servicii Ecologice SA, care au în portofoliu contractele de prestare a serviciilor de salubrizare menajeră pe cele două sectoare ale muncipiului Cluj-Napoca.


Primăria le cere celor două societăţi să îşi respecte angajamentele asumate prin contract în privinţa asigurării condiţiilor de colectare a deşeurilor menajere ale clujenilor. Astfel, în notificarea trimisă, celor două societăţi li se readuce la cunoştinţă că, pentru a implementa un sistem de colectare modern şi în conformitate cu normele europene asumate, trebuie să demareze o serie de investiţii asumate prin contract, care să permită colectarea selectivă la Cluj-Napoca. Una dintre principalele clauze asumate se referă la modernizarea punctelor gospodăreşti din cartiere şi dotarea acestora cu recipienţi de colectare care să le permită clujenilor să depoziteze separat pe cele două fracţii - umedă şi uscată (reciclabil, nereciclabil), având în vedere că acest tip de depozitare a deşeurilor este cel mai ieftin pentru cetăţeni – 5 lei de persoană.

Investiţii în parcurile auto


În plus, cele două companii trebuie să facă investiţii privind dotările parcurilor auto, care să asigure dotarea tuturor maşinilor de ridicare a deşeurilor cu sisteme de monitorizare de tip GPS. Este necesară şi achiziţa de maşini de ridicare a deşeurilor al căror tonaj să fie corelat cu dimensiunile aleilor şi căilor de acces la punctele gospodăreşti, pentru a nu perturba traficul şi a nu pune în pericol siguranţa cetăţenilor sau a bunurilor acestora. Printre obligaţiile Rosal şi Brantner se mai numără şi comunicarea şi respectarea unui program de ridicare a deşeurilor din punctele gospodăreşti, care să asigure curăţenie şi confort pentru cetăţenii beneficiari, pe tot parcursul anului. Numărul de ridicări a gunoiului menajer trebuie reglat în funcţie de nevoile beneficiarilor, astfel încât să nu se producă situaţii în care aceştia să nu aibă unde să depoziteze gunoiul pentru că recipienţii nu au fost eliberaţi.

Apostu cere concurenţă pozitivă


„Doresc să văd că fiecare dintre cei doi furnizori de servicii de salubrizare sunt preocupaţi în principal cum să îşi respecte cât mai bine obligaţiile faţă de clienţii lor, să se concureze la a dota cât mai repede punctele de colectare şi la a face cele mai mari investiţii pentru beneficiarii lor, să fie o concurenţă pozitivă, pentru ca din aceasta să beneficieze oraşul” a declarat primarul Sorin Apostu. El a mai adăugat că, după îndeplinirea obligaţiilor contractuale asumate, va propune Consiliului Local să analizeze “posibilitatea de a permite operatorului care îşi îndeplineşte cel mai bine şi mai repede aceste obligaţii să îşi extindă aria de servicii”.

Rosal şi Vereş, în conflict


Vă reamintim că cele două companii de salubritate se află în plin război, acuzându-se reciproc de slaba calitate a serviciilor pe care le prestează şi de problemele privind ridicarea gunoiului din Cluj-Napoca. În urmă cu aproape două săptămâni, sătul de conflicte, şeful Brantner, Eugen Vereş, şi-a prezentat utilajele folosite la adunarea deşeurilor în oraş. El l-a provocat şi pe directorul Rosal, Sergiu Hossu, să facă acelaşi lucru, însă acesta nu a răspuns invitaţiei. Totuşi, săptămâna trecută, Hossu a cedat şi şi-a prezentat dotările.

abonare newsletter