Economie

Clujul are de trei ori mai mulţi şomeri decât în 2008!

Numărul şomerilor s-a triplat de la începutul crizei la Cluj, astfel că judeţul nostru numără acum aproximativ 26.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă, comparativ cu 2008, primul an de criză, când se consemnau doar 8.000 de persoane.

La majorarea cifrei au avut cea mai mare contribuţie marile companii, astfel că în 2012 am bătut recordul naţional la disponibilizări colective, cu cele 6.000 de job-uri pierdute „în serii mari”, Nokia fiind „actor” principal, iar în 2013, doar de la începutul anului până acum s-au înregistrat peste 2000 de disponibilizări. La cele peste 1000  de disponibilizări de la Mechel se adaugă, tot în urma unor disponibilizări colective, 450 de locuri de muncă de la Hidroconstrucţia, 200 de la Sticla Turda şi 75 de la Brantner-Vereş.

Număr mai mare de şomeri, cheltuieli mai mari pentru stat


Zeci de milioane de lei merg în fiecare an în contul indemnizaţiilor de şomaj din judeţ. În 2012, statul a cheltuit peste 70 de milioane de lei, Clujul plasându-se pe locul doi la nivel naţional, după Bucureşti. Suma este aproape dublă faţă de 2008 când s-au plătit ajutoare de şomaj de peste 37 de milioane de lei.

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, sumele impresionante sunt o cauză a nivelului salarial ridicat din zonă.  „Cheltuim mai mult cu indemnizaţiile decât alte judeţe pentru că salariile sunt mai mari în Cluj, iar indemnizaţia de şomaj are, pe lângă cei 70% din salariul minim o marjă mobilă, de 3, 7 sau 10%, în funcţie de vechimea şomerului, care se aplică la media ultimelor 12 salarii. Am avut indemnizaţii care au trecut de 3.000 de lei pe lună”, a explicat Daniel Don, şeful AJOFM Cluj pentru Monitorul.


„Şomerii de voie” ar putea rămâne fără indemnizație

Potrivit ministrul delegat pentru IMM-uri şi turism, Maria Grapini, indemnizaţia de şomaj ar putea fi tăiată persoanelor care refuză trei oferte de locuri de muncă în judeţul în care trăiesc, spunând că statul nu trebuie să plătească nemunca.


„Această propunere vine din toate zonele economice. De ce România nu ia o măsură acum dacă tot avem informaţiile în piaţă? Să vedem care este cererea de angajare de forţă de muncă pe meserii şi care este lista de şomeri şi dacă în judeţ - că nu putem la nivel de ţară, pentru că mobilitatea la noi este dificilă din cauza lipsei locurilor de cazare - dacă la nivel de judeţ o să constatăm că avem cereri pentru diverse meserii: strungar - 1.000 (cereri, n.r.), tâmplar - 500 (cereri, n.r.) şi găsesc că în acelaşi timp, în acelaşi judeţ plătesc 500 de tâmplari în şomaj, 200 de electricieni în şomaj şi există cerere pentru aceste meserii, după oferta, ca în ţările civilizate, a trei locuri de muncă, îţi tai şomajul”, explica recent Grapini.

Ultimele Stiri
abonare newsletter