Economie
Limitarea accesului la credite face firmele mai atente la lichidităţi
Pe fondul îngreunării accesului la credite, directorii financiari din România se concentrează pe generarea şi îmbunătățirea fluxurilor de lichidităţi, potrivit celei de-a patra ediţii a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey.
Tendinţa predominantă în rândul directorilor financiari din România este de diminuare a costurilor (directe şi indirecte).
Potrivit studiului, punctul de vedere cu privire la atractivitatea creditelor este divizat într-o proporţie egală. 25%, dintre respondenți sunt de părere ca sursele de finanțare sunt „atractive”, iar un procent similar le consideră „neatractive”.
„În ceea ce priveşte atractivitatea costului creditelor bancare, răspunsurile directorilor financiari indică proporții echivalente. Pe de altă parte, conform studiului, finanţarea capitalului din surse noi nu este considerată o opţiune atractivă. Având în vedere volumul scăzut al creditelor, directorii financiari din România sunt nevoiţi să se concentreze pe generarea şi gestionarea fluxurilor de lichidităţi, deoarece obţinerea de noi credite va continua să fie dificilă”, a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner, Deloitte România.
Aşteptările de creştere economică ale managerilor s-au redus uşor în ultimele şase luni. Cu toate acestea, potrivit Deloitte, România încă beneficiază de indicatori-cheie solizi: rezerve valutare mari, o rată anuală a inflaţiei în scădere, un potenţial agricol ridicat favorabil exploatării pe termen lung, un cadru strategic pentru dezvoltarea IMM-urilor şi o creştere preconizată a ratei de absorbţie a fondurilor UE.