Economie
Unde sunt investitorii interesaţi de Tarniţa?
Potrivit primarului din comuna Râşca, de la vizita chinezilor din primăvară, niciun investitor n-a mai pus piciorul pe la Tarniţa.
În ciuda declaraţiilor repetate, venite de la membrii Guvernului, în care se avansează tot felul de termene pentru demararea proiectului hidrocentralei prin pompaj de la Traniţa-Lăpuşteşti, evenimentul pare încă foarte îndepărtat în timp în percepţia autorităţilor locale şi nu numai.
„Toate avizele sunt gata, dar nu sunt bani. Nu se ştie când se va porni investiţia. Nu a mai venit niciun investitor pe aici din primăvară”, recunoaşte, dezamăgit, primarul comunei Râşca, Ioan Morar.
El spune că investiţia este foarte aşteptată de oamenii din zonă, datorită celor aproximativ 2.000 de locuri de muncă care vor fi create.
„Demararea proiectului e foarte aşteptată la Râşca, am înţeles că vor fi create 2.000 de locuri de muncă. Oamenii se ocupă acum în principal cu agricultura. Nu au alte variante de muncă”, adaugă Morar.
Vă reamintim că săptămâna trecută ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, spunea că există speranțe că anul viitor să fie terminate negocierile pentru atragerea de parteneri pentru construcţia hidrocentralei .
Ministrul a precizat că dorește un management de tip corporatist, cu șefi selectaţi pe criterii profesionale. El a reluat şi ideea potrivit căreia investitorii străini trebuie să se asocieze cu companiile locale. „În mod normal nu trebuie să fie nicio companie străină care vine aici fără să aibă un partener român. Nu este o chestiune de naţionalism, dar nu ne putem ţine companiile româneşti în anonimat, ele trebuie să iasă la suprafaţă”, a mai spus Niţă.
Doar chinezii şi-au manifestat până acum, public, interesul
Reprezentanţii China Gezhouba Group Corporation, una dintre principalele companii chineze de investiţii în infrastructura de transport, energie şi turism, au fost singurii care şi-au declarat până în acest moment, public, interesul pentru proiect. Ei au vizitat în primăvară locul în care va fi amplasată hidrocentrala prin pompaj.
China Gezhouba şi-a exprimat şi anii trecuţi interesul pentru proiectul hidrocentralei de Tarniţa - Lăpuşteşti, care urmează să fie construită la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, după o investiţie estimată la peste un miliard de euro.
Grupul a fost principalul contractor al hidrocentralei "Trei defilee", cea mai mare hidrocentrală din lume, de pe fluviul Yangtze, şi a realizat sau a participat, în China, la construcţia a peste 100 de hidrocentrale precum şi la peste 300 de lucrări din domeniul infrastructurii - autostrăzi, poduri, diguri, căi ferate, locuinţe.
Realizarea hidrocentralei de chinezi, „doar o poveste”
Potrivit lui Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China, proiectul are slabe şanse de realizare, cel puţin în viitorul apropiat. Declaraţia a fost făcută în contextul unei discuţii despre posibilitatea deschiderii unei filiale a unei bănci chineze în România.
„Hidrocentrala de la Tarniţa este o poveste (n.r. ambasadorul român în China anunţa că aceasta ar fi una din destinaţiile vizate de către investitorii chinezi). Se tot discută, dar nu este nimic. Singurul lucru viabil ar fi termocentrala de la Rovinari, dar acolo nu va începe nimic înainte de vara anului viitor. Dacă se va pune acest proiect în funcţiune, poate atunci am putea discuta despre venirea Băncii de Dezvoltare a Chinei la nivel local. Băncile chinezeşti, aşa cum au venit şi marile instituţii de credit din Occident, vin numai când clienţii lor au afaceri în zona respectivă. Altfel nu au motiv să o facă”, a declarat Ghelmegeanu pentru bursa.ro.
Dacă ar începe anul viitor, proiectul ar fi finalizat în 2021
Potrivit proiectului, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti va avea o capacitate instalată de 1.000 MW şi va fi echipată cu patru turbine-pompă. Lucrările sunt estimate să dureze până la şapte ani. Centrala va fi echipată cu patru grupuri reversibile turbină-pompă de câte 250 MW. Lacul de acumulare va avea un volum de 10 milioane metri cubi şi o suprafaţă de 40 ha.