Economie

„Mâncarea săracului” nu mai e pentru oricine

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/11_ziua/03 tarabe legume fructe piata agroalimentara grigorescu inaugurare rp 26.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Cartofii s-au scumpit cu aproape 25% în primele trei luni ale anului, aflându-se pe primul loc în topul scumpirilor.</p> <p> </p>

 

Cartofii, conservele, fructele şi zahărul s-au scumpit cel mai mult în primul trimestru din 2011, comparativ cu sfârşitul anului trecut, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).


 

Potrivit datelor statistice, preţurile produselor alimentare au crescut în medie cu 2,16% faţă de decembrie 2010, cea mai mare creştere înregistrând-o cartofii, al căror preţ a „sărit” cu 24,7%.


În clasamentul scumpirilor urmează conservele de legume, care şi-au majorat preţul cu 19,2%, fructele proaspete, care s-au scumpit cu 12,56% şi zahărul, al cărui preţ a urcat cu 11,98% procente. Şi preţul conservelor de fructe a crescut cu 7,76%, mălaiul s-a scumpit cu 6,28% iar uleiul cu 5,24%. Totuşi, vestea bună este că ouăle s-au ieftinit cu 7,75%.

Nici preţurile produselor nealimentare nu au stagnat, acestea majorându-se cu 1,62%. Cel mai mult s-au scumpit cărţile, revistele şi ziarele, cu 5,18%, în timp ce autoturismele şi piesele de schimb s-au ieftinit cu 0,83%. Tarifele serviciilor au avut o evoluţie mixtă. Astfel, potrivit INS, serviciile de apă, canal şi salubritate s-au scumpit cel mai mult cu 2,15%, în timp ce transportul aerian s-a ieftinit cu 3,81%.


 

Ouăle nu se vor scumpi de Paşte


 

Preţul ouălor va rămâne neschimbat în perioada Sărbătorilor Pascale, chiar dacă în ultimul an a înregistrat o scădere cu 24%, potrivit preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, citat de Agerpres. „Preţul ouălor pe piaţa românească înregistrează la ora actuală cea mai mică cotaţie din ultimii 10 ani. Dacă anul trecut, în preajma Sărbătorilor Pascale, ouăle se vindeau la poarta fermei, în medie, cu 0,3 lei bucata, acum preţul nu depăşeşte 0,22 lei pe bucată. La ora actuală, avem stocuri de ouă suficiente pentru a acoperi necesarul intern şi nu cred că preţul va suferi modificări în această perioadă”, a declarat Ilie Van. Cei aproximativ 12 milioane de locuitori urbani ai României consumă lunar circa 100 de milioane de ouă, dar în perioada Sărbătorilor Pascale consumul creşte cu circa 50%. În mod normal, cererea de ouă este acoperită aproape în totalitate de pe piaţa internă, importurile fiind sub 10% din producţia internă. În România există în prezent circa 150 de producători de ouă, dintre care 35 de mari producători, ce realizează 85% din producţia industrială românească. Producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde bucăţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter